Έκρηξη ηφαιστείου στην Λα Πάλμα: Πυκνός καπνός και λάβα, εκκενώνονται κοινότητες
Ανανεώθηκε:
Λάβα, πυκνό καπνό και στάχτες «εκτοξεύει» το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, το οποίο εξερράγη σήμερα, Κυριακή, έπειτα από ημέρες έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δέκα κοινότητες εκκενώνονται, ενώ στο νησί σπεύδει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Στα πλάνα που μεταδίδει η ισπανική τηλεόραση πίδακες λάβας εκτοξεύονται στον ουρανό, ενώ η τεράστια στήλη καπνού που υψώθηκε μετά την έκρηξη είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, σε όλο το νησί.
Καθώς «ποτάμια» λάβας άρχισαν να «κατεβαίνουν» την πλαγιά της Καμπέθα δε Βάκα δόθηκε εντολή για την εκκένωση δέκα κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε, καθώς εκτιμάται ότι η λάβα θα κινηθεί προς κατοικημένες περιοχές.
Η τοπική κυβέρνηση (Καμπίλδο) κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στη ζώνη του ηφαιστείου. Ζητήθηκε, επίσης, από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους με φειδώ.
Με βάση τις προβλέψεις της Καμπίλδο, η λάβα αναμένεται να κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά, προς κατοικημένες και δασωμένες περιοχές, προτού να καταλήξει στην ακτή.
«Σε καμία περίπτωση μην πάτε κοντά στη ροή της λάβας. Αν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα, μείνετε μέσα στο σπίτι της» προειδοποίησε ο δήμος τους κατοίκους.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε καταγραφεί υψηλή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ήδη νωρίτερα σήμερα οι Αρχές είχαν αρχίσει να εκκενώνουν κατοικημένες ζώνες κοντά στο ηφαίστειο, απομακρύνοντας σε πρώτο στάδιο ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και ορισμένα ζώα από φάρμες. Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες τους κατοίκους να είναι έτοιμοι για να φύγουν.
Η έκρηξη σημειώθηκε στη δασωμένη πλαγιά της περιοχής Καμπέθα δε Βάκα στις 17.15 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.
Αμέσως μετά ο δήμος προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πλησιάζουν στην περιοχή και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.
Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα από τα πέντε κέντρα που έχουν στηθεί για την εκκένωση, ενώ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου.
Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή του εθνικού πάρκου Κούμπρε δε Βιέχα, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ το έδαφος υψώθηκε κατά περίπου 10 εκατοστά.
Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ανάγεται στο 1971. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα έγινε το 1430.
Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.
Στην Λα Πάλμα ο Πέδρο Σάντσεθ
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί Λα Πάλμα, ανακοίνωσε το γραφείο του.
«Δεδομένης της κατάστασης στο νησί Λα Πάλμα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέβαλε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη» για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.
Ο Σταύρος Μελετλίδης, δόκτωρ ηφαιστειολογίας στο Εθνικό Ισπανικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι από την έκρηξη δημιουργήθηκαν πέντε ρωγμές στην πλαγιά και ότι δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο διάστημα θα κρατήσει η έκρηξη. «Θα πρέπει να μετράμε καθημερινά τη λάβα και αυτό θα μας βοηθήσει να το υπολογίσουμε» εξήγησε.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού, όπου ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι.
Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.