ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: «Αντεπίθεση» από τη Γαλλία με στρατηγική προσέγγιση με την Ινδία

AUKUS: «Αντεπίθεση» από τη Γαλλία με στρατηγική προσέγγιση με την Ινδία
Για «πισώπλατη» μαχαιριά έχει κάνει λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν Jens Schlueter/Pool Photo via AP, file

Με εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία «απαντά» η Γαλλία στην αμυντική σύμπραξη AUKUS, έχοντας ήδη προχωρήσει σε διπλωματικά αντίποινα με την ανάκληση των πρεσβευτών της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σε διμερή συνεργασία επί προγράμματος για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνούς τάξης».

Συμφώνησαν, επίσης, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εν μέσω ευρύτερων τριγμών στις διατλαντικές σχέσεις, η Γαλλία ανακάλεσε χθες, Παρασκευή, τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε αντίποινα για την ακύρωση εκ μέρους της Καμπέρα του «συμβολαίου του αιώνα», ύψους 56 δισ. ευρώ, για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων.

Μέσω της αμυντικής σύμπραξης AUKUS στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδεύει στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν έχει χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ωμή» απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής σύμπραξης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Γαλλικά «πυρά» και προς τη Βρετανία

Τα γαλλικά «πυρά» κατευθύνθηκαν και προς τη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε καιροσκοπικά, με «οπορτουνιστικό τρόπο», ως προς τη συμφωνία, έκρινε γαλλική διπλωματική πηγή χθες Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», ανέφερε η γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας [σ.σ. στο Λονδίνο] για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα» προσέθεσε.

Ως αυτό το στάδιο, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία· η οργή του Παρισιού μοιάζει να είναι επικεντρωμένη στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Εκφράζουν τη λύπη τους Αυστραλία - ΗΠΑ

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την ασφάλεια που πυροδοτεί διπλωματική κρίση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα· πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλά και η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το ΗΒ, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία» ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία [...]. Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.