ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Παραιτήθηκε και η υπουργός Άμυνας μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν

(Fred Tanneau, Pool via AP)

Την παραίτησή της ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεφελντ μετά τη χαοτική διαχείριση της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν, ακολουθώντας τα βήματα της επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Ζίγκριντ Κάαγκ.

«Ενημέρωσα το κόμμα μου και τον πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε) ότι θα ζητήσω από τον βασιλιά να κάνει δεκτή την παραίτησή μου», δήλωσε η Ανκ Μπίλεφελντ, μία ημέρα μετά την πρόταση μομφής από τους βουλευτές της χώρας, με την οποία επέκριναν την κυβέρνηση ότι απέτυχε να απομακρύνει Αφγανούς υπηκόους και δεν αντιλήφθηκε τα σημάδια της ταχείας ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Διαβεβαίωσε, επίσης, μπροστά στους δημοσιογράφους, ότι δεν θέλει να «εμποδίσει τη σημαντική εργασία» των συναδέλφων της, που συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομακρύνουν ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Η συνάδελφός της, η υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ, παραιτήθηκε χθες, Πέμπτη αφότου βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο επικρίσεων του κοινοβουλίου με επίκεντρο την ανικανότητα της κυβέρνησης να απομακρύνει Αφγανούς υπηκόους και που δεν αντιλήφθηκε τις ενδείξεις της επικείμενης ανάκτησης του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Η Βουλή αποφάσισε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε ανεύθυνα. Η υπουργός πρέπει να φύγει εφόσον απορρίπτεται η πολιτική της», ανέφερε η Κάαγκ.

Η Κάαγκ ήταν ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο στο διάστημα 2015-17 και προηγουμένως είχε αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που επέβλεψε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ολλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν περίπου 2.100 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταφέροντάς τους σε γειτονικές χώρες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Όμως εκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες –πολλοί αφγανικής καταγωγής– και άγνωστος αριθμός Αφγανών που είχαν εργαστεί για την ολλανδική στρατιωτική αποστολή, για μέσα ενημέρωσης ή για μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Οι δύο υπουργοί βρίσκονται μεταξύ των πρώτων δυτικών αξιωματούχων που παραιτούνται και αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης για το χάος που βασίλευε μεταξύ της κατάκτησης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου και της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης