ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός: «Όχι» στην τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, λέει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA

Εμβολιασμός: «Όχι» στην τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, λέει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA
Pfizer via AP

Η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατά του κορωνοϊού στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή [της Covid-19] και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή» επισημαίνει η ομάδα των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων παγκοσμίως.

Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: Στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και άνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.