ΚΟΣΜΟΣ

Αμυντική συμμαχία AUKUS: Τριγμοί στις διατλαντικές σχέσεις - Διαψεύδει η Γαλλία ότι είχε ενημερωθεί

Αμυντική συμμαχία AUKUS: Τριγμοί στις διατλαντικές σχέσεις - Διαψεύδει η Γαλλία ότι είχε ενημερωθεί
AP Photo/Alex Brandon

«Τριγμούς» στις διατλαντικές σχέσεις επιφέρει το αμυντικό σύμφωνο AUKUS, με τις μεν Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη στρατηγική σύμπραξη που της «κοστίζει» συμβόλαιο ύψους 56 δισ. ευρώ για την πώληση συμβατικών υποβρυχιών στην Αυστραλία, και εκείνη από πλευράς της να διαψεύδει ότι είχε λάβει γνώση.

Το Παρίσι διέψευσε, διά του εκπροσώπου της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ, ότι είχε ενημερωθεί για τη νέα «συμμαχία» Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας η Καμπέρα θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του [προέδρου των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν» δήλωσε ο Πασκάλ Κονφαβρέ.

Η διάψευση ακολούθησε δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι ΗΠΑ και Γαλλία είχαν επαφές, σε υψηλό επίπεδο, πριν από την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής σύμπραξης.

«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους τους για να συζητήσουν την AUKUS ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή της» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το Παρίσι αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της συμμαχίας που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Όπως είπε χθες ο πρόεδρος [Μπάιντεν], συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά τις κοινές προτεραιότητές μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» επισήμανε από πλευράς του ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η κυβέρνησή μας επικεντρώνεται στον στόχο να αναζωογονήσει συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις ώστε να στηρίξει τη διεθνή τάξη που βασίζεται στην τήρηση των κοινών κανόνων. Αυτό σημαίνει να ενισχύουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα να εργαζόμαστε για τη σύναψη νέων συνεργασιών» συνέχισε.

Διαβάστε αναλυτικά

Οργή από τη Γαλλία: «Πισώπλατη μαχαιριά» η συμμαχία AUKUS - Καταπέλτης και το Πεκίνο

AUKUS: Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστραλία με πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρος

Αιφνιδιασμένη η ΕΕ - Στη Σύνοδο Κορυφής η συμμαχία AUKUS

Αιφνιδιασμένη από τη στρατηγική συμμαχία Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσει το σύμφωνο αμυντικής σύμπραξης AUKUS στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, σφυρηλατώντας παράλληλα τη δική της στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.

Σε συνέχεια της δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί επί του στρατηγικού συμφώνου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, γνωστοποίησε πως το σύμφωνο AUKUS, καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού, θα τεθούν επί τάπητος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μία κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Μπορέλ: Λυπούμαστε που δεν ενημερωθήκαμε - Κατανοούμε τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας

Τη λύπη του που η ΕΕ δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας παράλληλα ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Η Γαλλία έχει αντιδράσει οργισμένα για το σύμφωνο AUKUS -το οποίο στην πράξη ακυρώνει υπάρχουσα συμφωνία ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων εκ μέρους της Καμπέρα- και θα βοηθήσει αντίθετα την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική πρόωση από τις ΗΠΑ.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες του Ινδοειρηνικού. «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητές» σημείωσε.

Το αμυντικό σύμφωνο έχει προκαλέσει επίσης την οργή της Κίνας, η οποία υποστηρίζει ότι συνιστά ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

«Κατανοώ τον βαθμό απογοήτευσης της γαλλικής κυβέρνησης και συμφωνώ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» υπογράμμισε.

«Δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις»

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της συμμαχίας AUKUS στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως «δεν πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βελτιωθεί πολύ με τη νέα διακυβέρνηση».

Και προσέθεσε ότι δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις, λέγοντας:

«Ας μη μπερδεύουμε τα αχλάδια με τα μήλα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες στον Ινδοειρηνικό, όπως και με την Αυστραλία και δεν θα δράσουμε ad-hoc, λόγω μεμονωμένων γεγονότων όπως αυτών που ακούσαμε σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αυστραλία για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα συνεχιστούν».