Ισραήλ: Ένα στα δέκα παιδιά είχε συμπτώματα κορωνοϊού μήνες μετά την ανάρρωση
Περίπου ένα στα 10 παιδιά είχε συμπτώματα που παρέμειναν για καιρό και μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, αλλά όσο περνούσαν οι μήνες, τόσο μειωνόταν ο αριθμός τους, σύμφωνα με μια έρευνα του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.
Η σοβαρή νόσηση από τον νέο κορωνοϊό είναι πιο συνήθης στους ενήλικες. Υπάρχει όμως έλλειψη δεδομένων όσον αφορά τις επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά, τα οποία εμφανίζουν λιγότερο σοβαρές επιπλοκές.
Τον Ιούνιο, το υπουργείο ρώτησε τηλεφωνικά 13.834 γονείς παιδιών ηλικίας 3-18 ετών, τα οποία είχαν αναρρώσει από την Covid-19, ζητώντας τους να αναφέρουν αν είχαν ακόμη συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, λήθαργο ή απώλεια γεύσης και όσφρησης. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 11,2% των παιδιών είχε κάποια συμπτώματα και μετά την ανάρρωση.
Το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 1,8-4,6% έξι μήνες μετά τη νόσηση, με τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα.
Στην έκθεσή του το υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά στα εμβόλια και τις επιπτώσεις τους. Η έρευνα διενεργήθηκε περίπου την περίοδο που ξεκινούσε ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών. Αρκετούς μήνες νωρίτερα είχαν εμβολιαστεί οι έφηβοι 16-18 ετών.
Μια πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι ένα στα επτά παιδιά μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα πολλούς μήνες αφότου προσβλήθηκε από την Covid-19.
Τα σχολεία «μετρούν» δέκα ημέρες ανοιχτά στο Ισραήλ, με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας να καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών παραμένει σχετικά κοντά στα ίδια επίπεδα με την 1η Σεπτεμβρίου, όταν χτύπησε το πρώτο κουδούνι, ενώ ο αριθμός των παιδιών σε καραντίνα διπλασιάστηκε, γεγονός που εγείρει προβληματισμό και συζητήσεις.
Τα σχετικά στοιχεία εμπεριέχονται σε άρθρο της εφημερίδας Jerusalem Post, η οποία επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν ήταν η ενδεδειγμένη η κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ανοίξουν, ως είθισται, τα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου ή εάν θα έπρεπε να μετατεθεί χρονικά η έναρξη των μαθημάτων -ζήτημα που είχε κυριαρχήσει στη δημόσια σφαίρα τον Αύγουστο.
Μετά τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται με «οδηγό» τη μετάλλαξη Δέλτα, και την περίοδο των εβραϊκών εορτών να ξεκινά λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα -περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των σχολικών ημερών τον Σεπτέμβριο- πολλοί θεωρούσαν ότι τα παιδιά θα έπρεπε να επιστρέψουν στην τάξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, εν τέλει η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία η εκπαιδευτική διαδικασία διαταράχθηκε σοβαρά λόγω της πανδημίας, η καλύτερη επιλογή ήταν να ακολουθήσει η χώρα ένα όσο το δυνατόν πιο «κανονικό» εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Πριν και μετά το άνοιγμα των σχολείων
Στα ισραηλινά σχολεία φοιτούν περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά από την προσχολική ηλικία έως το Λύκειο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του υπερ-ορθοδόξου τομέα που είχαν επιστρέψει στο σχολείο τρεις εβδομάδες νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, την 1η Σεπτεμβρίου τα κρούσματα κορωνοϊού στη μαθητική κοινότητα ανέρχονταν σε 40.044, ενώ άλλοι 57.260 μαθητές βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας έπειτα από έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, τα ενεργά κρούσματα ήταν 2.450, ενώ σε καραντίνα βρίσκονταν 1.539 άτομα.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών αυξήθηκε ελαφρώς σε 41.366, με 108.832 παιδιά να βρίσκονται σε καραντίνα. Μεταξύ των εκπαιδευτικών, τα στοιχεία δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από τις αρχές του μήνα.
Παράλληλα, ο αριθμός των μαθητών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση αυξήθηκε ελάχιστα σε 795.000.