11η Σεπτεμβρίου: Oι «Jumpers» των Δίδυμων Πύργων - Οι άνθρωποι που έπεσαν στο κενό
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, πρωί Τρίτης στις ΗΠΑ, μεσημέρι στη χώρα μας, και το ημερολόγιο έγραφε 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Σχεδόν όλοι τους πήδηξαν μόνοι τους, αν και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για ένα ζευγάρι που κρατιόταν από τo χέρι καθώς έπεφταν.
Μια γυναίκα, δρώντας μάλλον μηχανικά, φάνηκε να κρατάει τη φούστα της. Άλλοι προσπάθησαν να φτιάξουν αυτοσχέδια αλεξίπτωτα από κουρτίνες ή τραπεζομάντιλα.
Λέγεται ότι η πτώση διαρκούσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα με την ταχύτητα να φτάνει ακόμα και τα 320 χιλιόμετρα/ώρα τη στιγμή της σύγκρουσης στο δάπεδο.
Ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιοί ήταν και πόσοι ακριβώς εκείνοι που πήδηξαν ή έπεσαν από τους Δίδυμους Πύργους.
Μερικοί θεώρησαν ότι το να επιλέξει κανείς να πεθάνεις πηδώντας στο κενό παρά να σκοτωθείς μέσα στους πύργους, έδειχνε έλλειψη θάρρους. Κάποιοι άλλοι προσέγγισαν το θέμα από θρησκευτική άποψη προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι στη μία περίπτωση ήταν αυτοκτονία, ενώ στην άλλη, θέλημα Θεού.
Στο γραφείο του επικεφαλής ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης, ένας εκπρόσωπος επέμεινε ότι έπεσαν από τους ουρανοξύστες ύψους 1,350 μέτρων, 110 ορόφων, με δική τους επιλογή. «Το άλμα δείχνει μια επιλογή» τόνισε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θάνατοι αυτοί δεν χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονίες.
Ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε κατεγράφη στο 149ο παράθυρο του Βόρειου Πύργου του 93ου ορόφου στις 8:51 το πρωί, λίγο περισσότερο από τέσσερα λεπτά αφότου το πρώτο Boeing 757 συνετρίβη μεταξύ του 93ου και του 99ου ορόφου.
Όσο η ώρα περνούσε, τόσο περισσότεροι ήταν εκείνοι που πέθαιναν με αυτό τον τρόπο. Κάποια στιγμή εννέα άνθρωποι έπεσαν σε έξι δευτερόλεπτα από πέντε παρακείμενα παράθυρα. Από ένα άλλο παράθυρο, 13 άτομα έπεσαν μέσα σε δύο λεπτά. Είκοσι λεπτά μετά το χτύπημα στο κτήριο κτήριο, δύο άτομα έπεσαν ταυτόχρονα από το ίδιο παράθυρο στον 95ο όροφο.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, καθοδηγούμενοι από την απελπισία τους και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, προσπάθησαν να περάσουν σε άλλα παράθυρα για ασφάλεια αλλά έχασαν την ισορροπία τους και βρέθηκαν στο κενό. Ένα άτομο κατέβηκε από τον 93ο όροφο στον 92ο, προσκολλημένο στην άκρη του παραθύρου πριν πέσει μόλις ένα δευτερόλεπτο αργότερα, αφού κάποιος άλλος έπεσε από το ίδιο παράθυρο.
Οι πρώτοι που πήδηξαν στο κενό βρίσκονταν στη ζώνη συντριβής όπου το αεροπλάνο της American Airlines εισήλθε στο κτήριο, ανάμεσα στους ορόφους 93 -99. Εκεί βρίσκονταν τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Marsh & McLennan.
Ο τελευταίος έπεσε την ώρα που ο Βόρειος Πύργος κατέρρεε, 102 λεπτά μετά το χτύπημα. Ο φωτογράφος Ρίτσαρντ Ντρου του Associated Press είχε πει ότι έχει μια εικόνα αυτού του άνδρα που προσπαθεί να πιαστεί από κάποια συντρίμμια ενώ πέφτει.
Τι οδήγησε όμως κάποιους να πηδήξουν και άλλους να παραμείνουν;
Εκείνοι που βρίσκονταν στον Νότιο Πύργο, εκείνη τη στιγμή και κατάφεραν να διαφύγουν είχαν την πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.
Η Κέλι Ρέιχερ παρακολούθησε από τον 78ο όροφο του Νότιου Πύργου τους ανθρώπους που άρχισαν να πέφτουν από την «τρύπα» του αεροσκάφους που είχε ουσιαστικά κόψει στα δύο τον Βόρειο Πύργο.
«Φαινόταν σαν να είχαν τυφλωθεί από τον καπνό και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν επειδή με τα χέρια τους έπιαναν τα πρόσωπά τους», λέει. «Απλώς περπατούσαν στην άκρη του δαπέδου και έπεφταν».
Έξι ορόφους πιο κάτω ο James Logozzo παρακολουθούσε τα όσα συνέβαιναν με τους συναδέλφους του από την αίθουσα συνεδριάσεων της Morgan Stanley. Υπενθύμισε ότι χρειάστηκε να πέσουν τρία ή τέσσερα άτομα, πριν καταλάβει ότι επρόκειτο για ανθρώπους. Τότε μια γυναίκα έπεσε, σε οριζόντια θέση και κοιτούσε προς τα πάνω. «Το βλέμμα της ήταν σοκαριστικό. Δεν ούρλιαζε» θυμάται. «Αφού έπεσε στο έδαφος, δεν έμεινε τίποτα».
Για όσους βρίσκονταν κάτω, τα σώματα προσγειώθηκαν με σπαρακτικά, σχεδόν εκρηκτικά χτυπήματα. Πολλοί είπαν ότι έβρεχε σώματα.
The Falling Man
Ωστόσο, μια είναι η δυνατή εικόνα που έγινε σύμβολο της τραγικής ιστορίας των ανθρώπων που έπεσαν από τους Δίδυμους Πύργους εκείνη την ημέρα. Όταν ένας άντρας έπεσε στις 9:41 το πρωί από την κορυφή του Βόρειου Πύργου, ο Ρίτσαρντ Ντρου έπιασε δώδεκα καρέ της πτώσης του, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο φαίνεται να βουτά κάθετα, με τα χέρια στο πλάι και το αριστερό πόδι λυγισμένο.
Η εικόνα, γίνεται ακόμα πιο φρικιαστική για την ηρεμία που αποπνέει. Εμφανίστηκε την επόμενη μέρα σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.
Ονομάστηκε «Ο άνδρας που πέφτει» (The Falling Man). Η ταυτότητά του δεν έγινε ποτέ γνωστή. Κανένας από αυτούς που πήδηξαν από τους πύργους δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ επίσημα και κανείς δεν έσπευσε να ισχυριστεί ότι το Falling Man ήταν δικό του.
Σκουρόχρωμος, με γένια, φορώντας ένα κίτρινο πουκάμισο, θεωρήθηκε αρχικά ο Norberto Hernandez, ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο «Windows on the World», στους τελευταίους ορόφους του Βόρειου Πύργου. Η βαθιά θρησκευόμενη οικογένειά του απέρριψε με οργή την ιδέα, επιμένοντας ότι το να πηδήξει θα ισοδυναμούσε με προδοσία.