ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα σε διαδήλωση στην Καμπούλ

Οπλισμένοι μαχητές των Ταλιμπάν κινούνται προς το πλήθος που διαδηλώνει AP Photo/Wali Sabawoon

Με πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν οι Ταλιμπάν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση κατά του καθεστώτος τους που έλαβε χώρα σήμερα, Τρίτη, στους δρόμους της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των μαχητών της αντίστασης στον θύλακα της Κοιλάδας του Πανσίρ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία των Ταλιμπάν για την πλήρη κατάληψή της, καθώς και συνθήματα κατά του Πακιστάν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται το σύνθημα «θάνατος στο Πακιστάν», καθώς οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο.

Κατ' ορισμένες εκτιμήσεις αυτοπτών μαρτύρων, το πλήθος έφθανε τα 300 εώς 500 άτομα, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες που φορούσαν χιτζάμπ, όπως μεταδίδει το CNNi.

Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία, διαλύθηκε όταν μαχητές των Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Πλάνα από το σημείο δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν να καλυφθούν υπό τον ήχο πυρών.

Βίντεο που εστάλη στο δίκτυο BBC, δείχνει τους Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα, κίνηση την οποία το ισλαμιστικό κίνημα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα αφότου δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν καθώς οι Ταλιμπάν πανηγύριζαν την επικράτησή τους πυροβολώντας στον αέρα.

«Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη [...] Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Πανσίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο» δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ που κατάγεται από την επαρχία Καπίσα, η οποία βρίσκεται κοντά στην Πανσίρ.

«Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Πότε θα ακουστούν οι φωνές μας; Γιατί η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή όταν βλέπει τόσους ανθρώπους να σκοτώνονται;» ανέφερε.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έπειτα από μια επιχείρηση- αστραπή, έχουν πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν πολλές, μικρές διαδηλώσεις εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι- Σαρίφ και η Χεράτ.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν κυρίως γυναίκες, οι οποίες ζητούν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν (1996-2001).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης