Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Γερμανοί στο θέμα της υποδοχής προσφύγων από το Αφγανιστάν
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί στο θέμα της παροχής ασύλου σε μεγάλο αριθμό Αφγανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Περίπου το 46% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η YouGov ήταν αντίθετο στην υποδοχή μεγάλου αριθμού Αφγανών προσφύγων στη Γερμανία. Αντίθετα το 47% δήλωσε υπέρ της παροχής προστασίας στους Αφγανούς.
Ωστόσο ένας στους τέσσερις που τάχθηκε υπέρ της υποδοχής προσφύγων από το Αφγανιστάν έθεσε ως όρο να δεχθούν και άλλες χώρες της ΕΕ αιτούντες άσυλο και όχι μόνο η Γερμανία. Μόνο το 22% των Γερμανών στηρίζει την υποδοχή μεγάλου αριθμού Αφγανών προσφύγων, ακόμη κι αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν πράξουν το ίδιο.
Στη διάρκεια συνόδου την προηγούμενη Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν κοινή στάση για το θέμα.
Χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Δανία επέμειναν ότι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από γειτονικές χώρες και όχι από την Ευρώπη.
Ο πρώην υπουργός Θρησκευμάτων πρόσφυγας στη Γερμανία
Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τον Bundeswehr, τον ομοσπονδιακό γερμανικό στρατό, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τη 15η Αυγούστου, ήταν ο υπουργός Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του Ασράφ Γάνι, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.
Ο Μοχάμαντ Κασίμ Χαλίμι έφθασε στη Γερμανία πριν από δύο εβδομάδες, έμαθε το dpa.
Ο κ. Χαλίμι εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001). Μετά την ανατροπή τους με την εισβολή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του ισλαμιστικού κινήματος.
Η γερμανική επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών διπλωματών, Γερμανών πολιτών και αφγανών συνεργατών του γερμανικού στρατού και ευρύτερα γερμανικών κρατικών θεσμών άρχισε τη 16η Αυγούστου. Συνολικά μέσα σε 11 ημέρες μεταφέρθηκαν στη Γερμανία 4.587 άνθρωποι, πιο συγκεκριμένα 403 Γερμανοί πολίτες και 3.849 Αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Όταν άρχισε η αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων δυνάμεων που απέμεναν στο Αφγανιστάν, την 1η Μαΐου, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση, αρχικά στις επαρχίες. Προέλασαν αστραπιαία και κατέλαβαν κατόπιν τις επαρχιακές πρωτεύουσες, τις περισσότερες χωρίς να δοθούν μάχες. Μπήκαν στην Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, καθώς η κυβέρνηση κατέρρεε. Ο πρώην πρόεδρος Γάνι διέφυγε στο εξωτερικό.
EE: Υπό προϋποθέσεις η συνεργασία με τους Ταλιμπάν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συνεργασία με το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν, συμφώνησαν χθες Παρασκευή οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στη Σλοβενία, χωρίς να καταστήσουν σαφές τι θα κάνουν εάν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές τους.
«Για να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, θα χρειαστεί να συζητάμε με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν», συνόψισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
Οι Ταλιμπάν θα πρέπει πριν απ’ όλα να εγγυηθούν πως το Αφγανιστάν δεν θα φιλοξενεί τρομοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις σε άλλες χώρες, όπως στο παρελθόν, αν θέλουν διμερή συνεργασία, τόνισε ο κ. Μπορέλ.