Γερμανία: Το SPD εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις
Εμπεδώνεται δημοσκοπικά το προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα, περίπου οι μισοί Γερμανοί ζητούν από το SPD και τους Πράσινους να αποκλείσουν ήδη προεκλογικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας τους με την Αριστερά.
Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kantar, το SPD συγκεντρώνει 25%, έναντι 21% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και 19% των Πρασίνων. Φιλελεύθεροι (FDP) και Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) βρίσκονται στο 11%, ενώ η Αριστερά στο 7%.
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, το 53% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι «το SPD θα πρέπει να αποκλείσει επί της αρχής μια συνεργασία με την Αριστερά», ενώ το 54% ζητά να κάνουν το ίδιο και οι Πράσινοι.
Το ζήτημα της πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας με την Αριστερά αποτελεί τις τελευταίες ημέρες σημείο αιχμής της κριτικής της Χριστιανικής Ένωσης εναντίον των αντιπάλων της.
Die Linke: Δυνατή η μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους
Την ίδια ώρα, πολιτικοί του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) θεωρούν ότι είναι εφικτή μια μετεκλογική συμφωνία για ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), και τους Πράσινους (Die Gruenen) εάν μετακινηθούν αμοιβαία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά την κριτική η οποία τους ασκείται από τους υποψήφιους καγκελαρίους των δύο αυτών κομμάτων.
«Η υποψήφια καγκελάριος και οι υποψήφιοι καγκελάριοι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμη τις διαστάσεις της αποτυχίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γκρέγκορ Γκύζι, στο «Spiegel».
Όποιος πιστεύει μετά το φιάσκο στο Αφγανιστάν ότι ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος εάν η Γερμανία διαθέσει ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων για εξοπλισμούς και ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα θα έπρεπε να μπορούν να διεξάγουν πολέμους ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ, είναι εκτός πραγματικότητος. Το SPD και οι Πράσινοι πρέπει να επανεξετάσουν την εξωτερική τους πολιτική. Αλλά νομίζω ότι τα μηνύματα είναι τόσο σαφή ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτά τα θέματα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας», πρόσθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.
Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ επέκριναν την Αριστερά κατά την τηλεμαχία της περασμένης Κυριακής επειδή απείχε κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για την απομάκρυνση της γερμανικής αποστολής από την Καμπούλ. Για έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό με την Αριστερά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, ο Σολτς έθεσε μεταξύ άλλων τον όρο να δεσμευτεί σαφώς η Αριστερά υπέρ του ΝΑΤΟ.
Η Χέλιν έβριν Ζόμερ, αρμόδια για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε στο Spiegel: «Η καταστροφή στο Αφγανιστάν πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να ξεκινήσει μια από μακρού αναγκαία αναδιάταξη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Η Γερμανία πρέπει να δεσμευτεί για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας: Το SPD και οι Πράσινοι πρέπει να αμφισβητήσουν την εξωτερική τους πολιτική. Φυσικά, για έναν πιθανό συνασπισμό και τα τρία κόμματα θα πρέπει να μετακινηθούν», πρόσθεσε η Ζόμμερ.
Ο αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Ματίας Χεν, είπε μεταξύ άλλων στο «Spiegel» ότι «το SPD και οι Πράσινοι έπρεπε να διορθώσουν την εξωτερική τους πολιτική σε σημαντικά σημεία. Οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό πρέπει επειγόντως να μπουν στη ζυγαριά, καθώς επίσης και ο λανθασμένος στόχος του ΝΑΤΟ για οικονομική συμμετοχή με το 2% του προϋπολογισμού των κρατών μελών. Υπάρχουν εμπόδια στη συνεργασία με το SPD και τους Πράσινους, αλλά μια συμφωνία είναι δυνατή εάν και τα τρία κόμματα εννοούν σοβαρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές», τόνισε.