ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Κατά του νόμου για τις αμβλώσεις ο Μπάιντεν - Αρνείται να τον αποσύρει το Ανώτατο Δικαστήριο

AP Photo/LM Otero

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε χθες Τετάρτη να αναστείλει την ισχύ του νόμου που εφαρμόζεται πλέον στην πολιτεία Τέξας και απαγορεύει τον τερματισμό της κύησης μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού του εμβρύου, δηλαδή μετά την έκτη εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα στο δικαίωμα στην άμβλωση, καθώς επιτρέπει ο νόμος, που τέθηκε σε εφαρμογή χθες Τετάρτη και πρακτικά απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις, να παραμείνει σε ισχύ.

Οι δικαστές απέρριψαν με οριακή πλειοψηφία (5-4) αίτημα να ανασταλεί η ισχύς του νόμου για όσο εκδικάζεται προσφυγή εναντίον του που αμφισβητεί το κατά πόσον είναι συνταγματικός.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής Δικαιοσύνης δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Ανάμεσα σε εκείνους που καταδικάζουν τον νέο νόμο είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο δημοκρατικός πρόεδρος δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών.

«Ο ακραίος νόμος παραβίασε κατάφωρα τα δικαιώματα και θα βλάψει σημαντικά την πρόσβαση των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη» ανέφερε σε δήλωσή του για το θέμα. Είπε επίσης ότι η διοίκησή του «θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί» τα συνταγματικά δικαιώματα που θεσπίστηκαν και ισχύουν εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόθεση του 1973 κατά την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα σε άμβλωση μέχρι το έμβρυο να είναι βιώσιμο - δηλαδή να μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Αυτό είναι συνήθως μεταξύ 22 και 24 εβδομάδων από την εγκυμοσύνη.

Άλλοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν επίσης την οργή τους. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν «καταστροφική για τις γυναίκες στο Τέξας», ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι πρόκειται για «άμεση επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών» σε όλη τη χώρα και θα χρειαστεί «εθνική κινητοποίηση» για να την πολεμήσουν.

Οργανώσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Planned Parenthood και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει τη νομοθεσία, λένε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης