Γερμανία: Τα σενάρια συγκυβέρνησης με την Αριστερά ένα μήνα πριν από τις εκλογές
Ανανεώθηκε:
Λιγότερο από ένας μήνας απομένει προτού στηθούν οι κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία και η άνοδος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει σενάρια συγκυβέρνησης με το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Εύλογα, ωστόσο τίθεται το ερώτημα πόσο ρεαλιστική είναι μια τέτοια συμμαχία.
Ο υποψήφιος καγκελάριος Xριστιανοδημοκρατών και Xριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ κατηγόρησε τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς ότι δεν δηλώνει σαφώς τις προθέσεις του για το αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την Αριστερά (Die Linke) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το γεγονός πως ο Σολτς μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει ένα συνασπισμό με το κόμμα «Die Linke» μετά τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, είναι μια «τεράστια διαφορά» ανάμεσά τους.
Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL έδειξε πως ο Σολτς νίκησε τους άλλους υποψηφίους στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε την Κυριακή. Ωστόσο, όταν πιέστηκε στη διάρκεια του ντιμπέιτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού με την «Linke».
«Νομίζω ότι δικαιούμαστε να περιμένουμε μια σαφή δήλωση από κάποιον ο οποίος θέλει να γίνει καγκελάριος. Δεν είναι πλέον αστεία υπόθεση αν αυτοί οι άνθρωποι (η Αριστερά) κάθονται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου ή όχι», δήλωσε σήμερα ο Λάσετ σε ημερίδα του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).
«Με την αιωρούμενη συμμετοχή της Αριστεράς σε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων επιδιώκεται να πιεστούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) να συμμετάσχουν αυτοί στην κυβέρνηση (αντί της Αριστεράς). Αναμένω μια σαφή δήλωση από τον Σολτς για το αν θα έβαζε την Αριστερά σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση. Η Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν επιτρέπεται να ανήκει σε γερμανική κυβέρνηση», είπε ο Λάσετ, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά θέλει να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, οι ομοσπονδιακές εκλογές αφορούν επίσης την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας».
Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Φόλκερ Βίσινγκ, καταλόγισε στην υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ότι ψάχνει να βρει λόγους για μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η Μπέρμποκ είχε εκφράσει προηγουμένως τις επιφυλάξεις της για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) κάνοντας λόγο για «απίστευτα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, ειδικά σε ότι αφορά στους φόρους, την χρηματοδότηση κρατικών επιχειρήσεων και δομών κοινωνικής φροντίδας, αφού το FDP δεν θέλει να επενδύσει σε κρατικές δομές».
Ο Βίσινγκ απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς της Μπέρμποκ είπε ότι «η Γερμανία θα πρέπει να γίνει πιο σύγχρονη, πιο ψηφιακή και πιο ελεύθερη. Γι αυτό και απαιτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Το να ισχυριστεί κανείς ότι το FDP δεν θέλει να επενδύσει σε κρατικές δομές είναι επινόηση και στερείται οποιασδήποτε πραγματικής βάσης. Η κυρία Μπέρμποκ προφανώς αναζητά μια δικαιολογία για μια αριστερή συμμαχία. Εφιστώ την προσοχή στους Πράσινους να μην κινούνται όλο και περισσότερο προς το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ως προς τα θέσεις τους. Εάν οι Πράσινοι επιδιώκουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά, θα πρέπει να το πουν ανοιχτά ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν υπέρ τίνος είναι».
Die Linke: Δυνατή η μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους
Την ίδια ώρα, πολιτικοί του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) θεωρούν ότι είναι εφικτή μια μετεκλογική συμφωνία για ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), και τους Πράσινους (Die Gruenen) εάν μετακινηθούν αμοιβαία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά την κριτική η οποία τους ασκείται από τους υποψήφιους καγκελαρίους των δύο αυτών κομμάτων.
«Η υποψήφια καγκελάριος και οι υποψήφιοι καγκελάριοι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμη τις διαστάσεις της αποτυχίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γκρέγκορ Γκύζι, στο «Spiegel».
Όποιος πιστεύει μετά το φιάσκο στο Αφγανιστάν ότι ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος εάν η Γερμανία διαθέσει ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων για εξοπλισμούς και ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα θα έπρεπε να μπορούν να διεξάγουν πολέμους ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ, είναι εκτός πραγματικότητος. Το SPD και οι Πράσινοι πρέπει να επανεξετάσουν την εξωτερική τους πολιτική. Αλλά νομίζω ότι τα μηνύματα είναι τόσο σαφή ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτά τα θέματα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας», πρόσθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.
Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ επέκριναν την Αριστερά κατά την τηλεμαχία της περασμένης Κυριακής επειδή απείχε κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για την απομάκρυνση της γερμανικής αποστολής από την Καμπούλ. Για έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό με την Αριστερά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, ο Σολτς έθεσε μεταξύ άλλων τον όρο να δεσμευτεί σαφώς η Αριστερά υπέρ του ΝΑΤΟ.
Η Χέλιν έβριν Ζόμερ, αρμόδια για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε στο Spiegel: «Η καταστροφή στο Αφγανιστάν πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να ξεκινήσει μια από μακρού αναγκαία αναδιάταξη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Η Γερμανία πρέπει να δεσμευτεί για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας: Το SPD και οι Πράσινοι πρέπει να αμφισβητήσουν την εξωτερική τους πολιτική. Φυσικά, για έναν πιθανό συνασπισμό και τα τρία κόμματα θα πρέπει να μετακινηθούν», πρόσθεσε η Ζόμμερ.
Ο αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Ματίας Χεν, είπε μεταξύ άλλων στο «Spiegel» ότι «το SPD και οι Πράσινοι έπρεπε να διορθώσουν την εξωτερική τους πολιτική σε σημαντικά σημεία. Οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό πρέπει επειγόντως να μπουν στη ζυγαριά, καθώς επίσης και ο λανθασμένος στόχος του ΝΑΤΟ για οικονομική συμμετοχή με το 2% του προϋπολογισμού των κρατών μελών. Υπάρχουν εμπόδια στη συνεργασία με το SPD και τους Πράσινους, αλλά μια συμφωνία είναι δυνατή εάν και τα τρία κόμματα εννοούν σοβαρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές», τόνισε.