ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επικοινωνία Ερντογάν με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Turkish Presidency via AP, Pool

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε με τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Άγκυρα. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αντίπαλων στην περιφέρεια.

Η συνομιλία του Τούρκου προέδρου με τον πρίγκιπα αφορούσε «τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας χωρίς να διευκρινιστεί στο κείμενο το πότε έγινε η συζήτηση.

Το WAM, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών κατά τρόπο που υπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα και τους λαούς τους». Ούτε αυτό διευκρίνισε πότε έγινε η συνομιλία.

Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από σπάνια συνάντησή του με αξιωματούχο των ΗΑΕ, ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια βελτίωσης της διμερούς σχέσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις των Εμιράτων στην τουρκική οικονομία.

Η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση με διάφορες αραβικές δυνάμεις που τροφοδότησαν οι διαφωνίες όσον αφορά τη σύρραξη στη Λιβύη, οι εσωτερικές διενέξεις των μοναρχιών του Κόλπου αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ, τον Σέιχ Τανούν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν. Η συζήτησή τους είχε επίκεντρο την οικονομική συνεργασία. Τα δύο κράτη, τα οποία υποστήριξαν τα αντίπαλα μέρη στη σύρραξη στη Λιβύη, ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή.

Το 2020, η Τουρκία κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως προκαλούν χάος στη Μέση Ανατολή με τις επεμβάσεις τους στη Λιβύη και στην Υεμένη· τα ΗΑΕ και άλλες χώρες από την πλευρά τους επέκριναν τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Τα δύο κράτη, τα οποία υποστήριξαν τα αντίπαλα μέρη στη σύρραξη στη Λιβύη, ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή.

Άγκυρα και Αμπού Ντάμπι τάσσονται εδώ και χρόνια στο πλευρό ιδεολογικά και πολιτικά αντιπάλων πλευρών - η Τουρκία να υποστηρίζει ισλαμιστικά κινήματα όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και τις εξεγέρσεις εναντίον αυταρχικών καθεστώτων στα αραβικά κράτη. Πλούσιες αραβικές μοναρχίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι εξεγέρσεις να εξαπλωθούν στη δική τους επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης