Αφγανιστάν: Με 110 επιβάτες η τελευταία ιταλική πτήση από την Καμπούλ στη Ρώμη
Οι 110 τελευταίοι επιβάτες από Καμπούλ, εκ των οποίων 58 Αφγανοί, προσγειώθηκαν στη Ρώμη. Η Ιταλία μετέφερε συνολικά πάνω από 5.000 Αφγανούς εκτός εθνικών συνόρων.
«Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μετέφερε περισσότερους Αφγανούς εκτός εθνικών συνόρων σε ασφαλείς προορισμούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανταπόκριση της Deutsche Welle από τη Καμπούλ, στις οκτώ και τέσσερα λεπτά, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιτσίνο- Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το τελευταίο ιταλικό C-130, το οποίο είχε ξεκινήσει χθες από την Καμπούλ με ενδιάμεσο σταθμό το Κουβέιτ, με 110 επιβάτες, εκ των οποίων 58 αφγανοί.
Στους επαναπατρισθέντες και ο Ιταλός πρόξενος στην αφγανική πρωτεύουσα, Τομάζο Κλάουντι, σύμβολο της όλης προσπάθειας. Είναι μόλις 35 χρόνων και επί δέκα ημέρες έζησε μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Προσπάθησε να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπόρεσε, ιδίως παιδιά, για να απομακρυνθούν από την κόλαση.
Ιταλική αλληλεγγύη για Αφγανούς πρόσφυγες
Οι καραμπινιέροι μόλις κατέβηκαν από το αεροσκάφος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ότι με την ανθρωπιστική αερογέφυρα ξεπεράσθηκαν οι αρχικοί στόχοι. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην κεντρική Ιταλία, σε καταυλισμό του Ερυθρού Σταυρού, στην περιφέρεια Αμπρούτσο. Δεκάδες δήμοι της χώρας δήλωσαν ήδη πρόθυμοι να τους φιλοξενήσουν.
«Τελείωσε η πρώτη φάση αλλά ξέρουμε όλοι ότι τώρα αρχίζει μια άλλη, ακόμη δυσκολότερη: υπάρχουν χιλιάδες Αφγανοί πολίτες που έμειναν εκεί και περιμένουν να μπορέσουν να βγουν από την χώρα» δήλωσε ο Ντι Μάιο.
Θα γίνει G20 για το Αφγανιστάν;
Στο μεταξύ η Ιταλία συνεχίζει να στοχεύει στη διοργάνωση έκτακτου G20, όπου θα μπορούσε να συζητηθεί αναλυτικά η νέα κατάσταση και το μέλλον του Αφγανιστάν. Μια σύνοδος η οποία θα πρέπει να οργανωθεί πιθανότατα μέσω διαδικτύου.
Η Κίνα φαίνεται να συμφωνεί, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ- ο οποίος επισκέφθηκε χθες στην Ρώμη- δεν εξέφρασε αντίρρηση.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μας υπόψη ουσιαστικές προτάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρωτοβουλία. Προτιμούν μάλλον να ασχοληθεί με την κρίση μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Και δεν θέλουν να δεχθούν φυσικά το αίτημα της Μόσχας για συμμετοχή του Ιράν σε μια διευρυμένη, διεθνή αντιμετώπιση του αφγανικού προβλήματος.