Αφγανιστάν - Σαρλ Μισέλ: Πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο για όσο χρειαστεί
Ανανεώθηκε:
«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.
Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και αρκετοί ηγέτες, εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου -στην οποία και εμμένει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρά τις πιέσεις για παράταση της απόσυρσης.
«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου» ανέφερε ο Μισέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μία ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα.
Διαβάστε επίσης
Η G7 πιέζει τους Ταλιμπάν για ασφαλή διέλευση Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «διώχνουν» τις ΗΠΑ μετά την 31η Αυγούστου
Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η Ένωση θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τόνισε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ» διαμήνυσε.
Και τέλος, υπογράμμισε, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου.
Φον ντερ Λάιεν: Ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν
«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε από πλευράς της η ρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021.
Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια.
«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.
Παράλληλα, η ίδια ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.