ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δεν παρατείνει ο Μπάιντεν την απόσυρση των ΗΠΑ πέραν της 31ης Αυγούστου

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους εταίρους του στην G7 είχε ο Αμερικανός πρόεδρος (Φωτιγραφία αρχείου) AP Photo/Evan Vucci

Εμμένει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τήρηση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, βάσει απόφασης που ελήφθη σε συντονισμό με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπως γνωστοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την κατάσταση ασφαλείας και τους κινδύνους για τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ ζητήθηκε εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου να καταρτιστούν από το Πεντάγωνο σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κρίνει σε μετέπειτα ημερομηνία ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο διάστημα, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη σημερινή διάσκεψη με τους ηγέτες της G7, δήλωσε ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος μια απειλή από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι κάθε ημέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε επιπλέον κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Προηγήθηκε τη Δευτέρα σύσταση του αμερικανικού Πενταγώνου για τη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης, μεταδίδει σχετικά το CNNi.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επέμεινε επίσης κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πως «δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της αποστολής», και ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει στο προκαθορισμένο πλαίσιο.

Στην παρούσα φάση βρίσκονται 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η επιχείρηση εκκένωσης στην G7

O συντονισμός της δραματικής επιχείρησης εκκένωσης στο Αφγανιστάν τέθηκε επί τάπητος κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της G7, που έλαβε χώρα νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας ο Τζο Μπάιντεν προφανώς ενημέρωσε τους εταίρους του για την απόφαση που ελήφθη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βρεθεί ενώπιον ισχυρών πιέσεων προς παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, με τους συμμάχους των ΗΠΑ να προειδοποιούν πως ο χρόνος δεν επαρκεί για την ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων Αφγανών που διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Η κρισιμότητα των στιγμών αντικατοπτρίζεται καθαρά στην αποστολή που ανέλαβε στην Καμπούλ ο ίδιος ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε μυστικά με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στους εταίρους του στην G7 επί επτά λεπτά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ επίκεινται δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους Αφγανούς να φύγουν

Από πλευράς τους, οι Ταλιμπάν είχαν ήδη διαμηνύσει πως δεν έχουν συμφωνήσει σε παράταση της προθεσμίας για την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ παράλληλα κόβουν την πρόσβαση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Καμπούλ, ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν δεν συγκατατίθενται στην αποάκρυνση Αφγανών και δεν επιτρέπουν πλέον σε πολίτες να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι έχουν συρρεύσει περιμετρικά του αεροδρομίου «να επιστρέψουν στο σπίτι, την εργασία τους και τη φυσιολογική ζωή», ισχυριζόμενος πως «δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο» και δεν υπάρχει καμία λίστα ανθρώπων που κινδυνεύουν με αντίποινα.

«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους» υποστήριξε για να συμπληρώσει: «Πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί. Ο πόλεμος τελείωσε».

Όμως, ο ισχυρισμός έρχεται εν μέσω αναφορών για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, τις οποίες η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, χαρακτηρίζει αξιόπιστες. Περαιτέρω αναφορές κάνουν λόγο για περιορισμούς στις γυναίκες και για στρολόγηση παιδιών.

Ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ στράφηκε παράλληλα κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τους Αφγανούς να φύγουν.

«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε ο Μουτζαχίντ, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ταλιμπάν αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Διαβάστε αναλυτικά

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «διώχνουν» τις ΗΠΑ μετά την 31η Αυγούστου

Περίπου 50.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν αφότου το φονταμενταλιστικό καθεστώς επανήλθε στην εξουσία, εννέα ημέρες πριν.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι το τελευταίο 24ωρο απομακρύνθηκαν συνολικά 21.600 ανθρωποι από την Καμπούλ. Οι 12.700 αναχώρησαν με 37 στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ και 8.900 επιβιβάστηκαν σε πτήσεις των συμμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης