ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «διώχνουν» τις ΗΠΑ μετά την 31η Αυγούστου

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την εκκένωση και τις ζώες χιλιάδων Αφγανών AP Photo/Rahmat Gul

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 18:44

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα για την 31η Αυγούστου και συμμάχους των ΗΠΑ να προειδοποιούν πως ο χρόνος δεν επαρκεί για την ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων Αφγανών που διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, οι Ταλιμπάν διαμηνύουν πως δεν συναινούν σε παράταση της προθεσμίας για την επιχείρηση εκκένωσης και την ίδια στιγμή ανακοινώνουν ότι κόβουν την πρόσβαση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η διεθνής διπλωματία πασχίζει να βρει λύση στο δράμα που εκτυλίσσεται μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τη στιγμή που ήδη φθάνουν στα Ηνωμένα Έθνη αναφορές περί συνοπτικών εκτελέσεων Αφγανών από το φονταμελιστικό καθεστώς.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει βρεθεί ενώπιον ισχυρών πιέσεων για παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, εντούτοις ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης, κατόπιν εισήγησης του Πενταγώνου, με γνώμονα την κατάσταση ασφαλείας και τους κινδύνους για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Μπροστά στην άρνηση των ΗΠΑ, τόσο οι ηγέτες της G7, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον ζητούν και πιέζουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση» για όσους Αφγανούς επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Οι επαφές των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν προς εγγύηση της ασφάλειας στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» είναι εν τω μεταξύ συνεχείς, ενώ η κρισιμότητα των στιγμών αντικατοπτρίζεται καθαρά στην αποστολή που ανέλαβε στην Καμπούλ ο ίδιος ο αρχηγός της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε μυστικά με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους Αφγανούς να φύγουν

Οι Ταλιμπάν, διά του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, διαμηνύουν πως δεν συναινούν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου και θεωρούν πως ο χρόνος είναι επαρκής για την απομάκρυνση των ξένων υπήκοων. Και μόνο...

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Καμπούλ, ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν δεν συγκατατίθενται στην αποάκρυνση Αφγανών και δεν επιτρέπουν πλέον σε πολίτες να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι έχουν συρρεύσει περιμετρικά του αεροδρομίου «να επιστρέψουν στο σπίτι, την εργασία τους και τη φυσιολογική ζωή», ισχυριζόμενος πως «δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο» και δεν υπάρχει καμία λίστα ανθρώπων που κινδυνεύουν με αντίποινα.

«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους» υποστήριξε για να συμπληρώσει: «Πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί. Ο πόλεμος τελείωσε».

Όμως, ο ισχυρισμός έρχεται εν μέσω αναφορών για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, τις οποίες η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, χαρακτηρίζει αξιόπιστες. Περαιτέρω αναφορές κάνουν λόγο για περιορισμούς στις γυναίκες και για στρολόγηση παιδιών.

Ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ στράφηκε παράλληλα κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τους Αφγανούς να φύγουν.

«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε ο Μουτζαχίντ, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ταλιμπάν αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Περίπου 50.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν αφότου το φονταμενταλιστικό καθεστώς επανήλθε στην εξουσία, εννέα ημέρες πριν.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι το τελευταίο 24ωρο απομακρύνθηκαν συνολικά 21.600 ανθρωποι από την Καμπούλ. Οι 12.700 αναχώρησαν με 37 στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ και 8.900 επιβιβάστηκαν σε πτήσεις των συμμάχων.

Όσον αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες, ο Μουτζαχίντ ισχυρίστηκε ότι η παραμονή τους κατ' οίκον δεν θα είναι μόνιμη και θα επανέλθουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. Ακόμη, ανέφερε ότι οι ξένες πρεσβείες έχουν λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, και τις κάλεσε να μην σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Ως προς τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, ο ίδιος δήλωσε «άγνοια» -χωρίς να την διαψεύσει.

Η μυστική συνομιλία που έλαβε χώρα χθες, Δευτέρα, στην Καμπούλ -και την οποία αποκάλυψε σήμερα η Washington Post- πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς αφότου κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά πιθανότατα το αντικείμενο ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο χρόνος δεν φτάνει...

Παρόλο που δημοσίως οι Ταλιμπάν επιμένουν να διαμηνύουν ότι απορρίπτουν παράταση της αμερικανικής παρουσίας και ο Τζο Μπάιντεν εμμένει εξίσου στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, είχε γνωστοποιήσει το βράδυ της Δευτέρας ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας και των Ταλιμπάν με ζητούμενο να καταστεί εφικτή η συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο εάν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας.

Σήμερα, ο Χάικο Μάις προειδοποίησε ότι ο χρόνος μέχρι την 31η Αυγούστου «δεν αρκεί» για να απομακρυνθούν από τη χώρα «όλοι αυτοί τους οποίους θέλουμε να απομακρύνουμε». Ανάλογες δηλώσεις έρχονται από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

«Ακόμη και αν η επιχείρηση απομάκρυνσης διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου ή μερικές ημέρες περισσότερο, αυτό δεν αρκεί» δήλωσε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και ζήτησε εκ νέου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν μεταφορές αφού φύγει ο στρατός.

«Έχουμε ανάγκη από πρόσθετες επιλογές» για τις απομακρύνσεις, μεταξύ των οποίων κυρίως «μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο» -ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία συζητεί με τους Ταλιμπάν, ανέφερε ο Χάικο Μάας.

«Το θέμα είναι να σώσουμε ανθρώπους και είμαι έτοιμος να συζητήσω μ' αυτούς που είναι απαραίτητο να συζητήσουμε για να το πετύχουμε» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, λέγοντας πως αυτό είναι «δυστυχώς η συνέπεια πολλών σφαλμάτων εκτίμησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης