Αφγανιστάν: Εκκένωση-εφιάλτης και διπλωματικός «πυρετός» μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν
Φρενίτιδα τόσο στο μέτωπο της διεθνούς διπλωματίας, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο της απομάκρυνσης χιλιάδων ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών, επικρατεί μία εβδομάδα μετά την επάνοδο του Αφγανιστάν στον έλεγχο των Ταλιμπάν έπειτα από μία αστραπιαία προέλαση στη λήξη της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εν μέσω των σκηνών χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επίκεντρο της δραματικής προσπάθειας χιλιάδων Αφγανών να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να παρατείνει πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική της παρουσία προκειμένου να ομαλοποιηθεί κατά το δυνατόν η επιχείρηση εκκένωσης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του αεροδρομίου αναμένοντας να επιβιβαστούν σε πτήση είχε ανέλθει έως το πρωί της Κυριακής σε 18.500, ενώ έξω από τις πύλες αναμένουν περίπου άλλα 2.000 άτομα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi.
Οι συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες σήμερα με τις πύλες να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα κλειστές, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περιστατικά οικογενειών που χωρίζονται και επιβιβάζονται σε πτήσεις προς διαφορετικές χώρες εν μέσω του γενικότερου χάους.
«Υπήρξαν περιπτώσεις που η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά κατέληξαν σε διαφορετικές χώρες» ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.
Εντός του αεροδρομίου, αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε αναμονή για να αναχωρήσουν, ενώ περιμετρικά η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Πτήσεις αναμένεται να απογειώνονται καθ' όλη τη νύχτα στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας εκκένωσης.
Χιλιάδες είναι, όμως, οι τρομοκρατημένες οικογένειες που προσπαθούν να διαφύγουν συρρέοντας στην περίμετρο του αεροδρομίου, χωρίς επί της ουσίας να έχουν ελπίδα να επιβιβαστούν σε μία από τις πτήσεις σωτηρίας.
Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει από τις πιο χαοτικές που έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα, με 20 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής εντός και περιμετρικά των εγκαταστάσεων.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G7 την Τρίτη
Εν μέσω της χαοτικής επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών συγκαλείται εκτάκτως την προσεχή Τρίτη Σύνοδος Κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα, Κυριακή, από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).
«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μία ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους [που επιτεύχθηκαν] τα 20 τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.
Προηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7, μετά το πέρας της οποίας οι επικεφαλής διπλωματίας κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν προτίθεται να λάβει κάποια σχετική απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επίκειται να παραχωρήσει νέο διάγγελμα αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σήμερα ότι καθώς πλησιάζει η 31η Αυγούστου, πρόκειται να προχωρήσει σε εισήγηση αναφορικά με το εάν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, σύμφωνα με το Associated Press.
Ξεκάθαρος ήταν, ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ο οποίοςδήλωσε στην Mail on Sunday ότι «κανένα έθνος δεν θα μπορέσει να απομακρύνει όλον τον κόσμο» από την χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, με την πίεση χρόνου που υπάρχει για πριν από τις 31 Αυγούστου.
«Αν διατηρηθεί το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για να απομακρυνθεί η πλειονότητα των ανθρώπων που περιμένουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ίσως οι Αμερικανοί να λάβουν άδεια να παραμείνουν περισσότερο, και θα έχουν όλη μας την υποστήριξη αν το κάνουν».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιτάσσει ιδιωτικά αεροσκάφη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου, έχουν ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεών τους εκκένωσης. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί σε αυτήν της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
Η Ουάσινγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.
«Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο» αναγνώρισε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο σκληρές λέξεις.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτάχθηκαν αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).
«Μαθηματικά αδύνατο»...
«Θέλουν να απομακρύνουν 60.000 ανθρώπους ως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι γνωστοποίησε στους Αμερικανούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι υπερβολικά αυστηρά και εμποδίζουν τους Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους να εισέλθουν.
«Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες» επισήμανε ο Μπορέλ στην ίδια συνέντευξη σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης.
«Είμαι μαθηματικά αδύνατον... Απ' όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας [31η Αυγούστου. Αλλά μπορεί ν' αλλαξουν γνώμη» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος
Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν απεγνωσμένα να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε, εν τω μεταξύ, σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.
«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της [...] απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, οι Ταλιμπάν φέρεται να επέβαλαν σήμερα κάποια τάξη περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ ενόσω συνεχίζονταν οι απόπειρες των Αφγανών να διαφύγουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν εμπόδισαν πλήθη Αφγανών να συγκεντρωθούν στην περίμετρο του αεροδρομίου, μία ημέρα αφότου βίντεο απεικόνιζαν γυναίκες να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στο συρματόπλεγμα για να εισέλθουν στο αεροδρόμιο.
Διαβάστε επίσης
Αφγανιστάν: Χάος και φρίκη - «Γολγοθάς» η φυγή από την Καμπούλ
Αφγανιστάν - Μπορέλ: Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η ΕΕ στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει
Αφγανιστάν - Μπλερ: Επικίνδυνη η εγκατάλειψη της χώρας από τη Δύση