Αφγανιστάν - Μπορέλ: Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η ΕΕ στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει
Ανανεώθηκε:
Μία τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν και πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν ικανότητες στρατιωτικής επέμβασης για να αντιμετωπίσουν τις προσεχείς κρίσεις που παραμονεύουν στο Ιράκ και στο Σάχελ, προειδοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Παράλληλα δηλώνει ότι θεωρεί «αδύνατη» την απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι την 31η Αυγούστου και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν την επιχείρηση εκκένωσης.
«Αυτό που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν είναι τραγωδία. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι;» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Συνάντησα τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι τον Ιούλιο στην Τασκένδη. Ηταν δυσαρεστημένος. Μου είπε ότι χωρίς την αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, δεν μπορούσε να κρατήσει την χώρα και ότι έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην Καμπούλ» αναφέρει.
«Δεν είχε τον χρόνο να εφαρμόσει αυτήν την στρατηγική. Ο αφγανικός στρατός αρνήθηκε να πολεμήσει. Και ωστόσο δεν ήταν αφοπλισμένος. Πρέπει να σκεφτούμε ην ποσότητα των όπλων που αφέθηκαν στους Ταλιμπάν. Αλλά, ο στρατός δεν είχε πια πίστη. Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων» προσθέτει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Διαβάστε επίσης
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «κληρονόμησαν» και όλο το αμερικανικό οπλοστάσιο
«Να ξυπνήσουμε την Ευρώπη»
Ορισμένες χώρες θα θέσουν ερωτήματα για τον Αμερικανό σύμμαχο, ο οποίος, όπως το είπε ο Τζο Μπάιντεν, δεν θέλει πια να πολεμά τους πολέμους των άλλων» σχολιάζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν» επισημαίνει.
Το σχέδιο συζητείται σε επίπεδο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter:
«Η κατάσταη στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί ιστορία επιτυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να νααλύσουν πως η ΕΕ μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω δυνατότητες και να επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις για την προάσπιση των συμφερόντων της. Η στρατηγική μας αυτονομία παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μας».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε επίσης μιλώντας στο AFP ότι επιθυμεί να μεταβεί τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, την Τυνησία και την Λιβύη», προβλέποντας ότι «οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σαχέλ».
«Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά την διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ήρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη» κατέληξε.
Βολές κατά ΗΠΑ για το χάος της εκκένωσης
«Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες» επισήμανε ο Μπορέλ στην ίδια συνέντευξη σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης.
Η αμερικανική διοίκηση έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και προγραμματίζει την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.
«Είμαι μαθηματικά αδύνατον... Απ' όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας. Αλλά μπορεί ν' αλλαξουν γνώμη» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Μόνο η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Καμπούλ απασχολούσε 400 Αφγανούς, οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μαζί με τις οικογένειές τους. Η Ένωση έχει υποσχεθεί ότι θα τους απομακρύνει, αλλά μέχρι σήμερα μόνο 150 έχουν φθάσει στην Ισπανία.
«Πρόκειται για εν ενεργεία συνεργάτες. Αλλά ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εργασθεί για μας κατά τα τελευταία 20 χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος» διευκρίνισε.
«Η Καμπούλ έχει δύο αεροδρόμια. Το πολιτικό αεροδρόμιο βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν και δεν αναχωρεί καμία πτήση. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το στρατιωτικό. Στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα. Στο αεροπλάνο που έφθασε σήμερα στην Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί» εξήγησε.
«Αν οι Αμερικανοί φύγουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την στρατιωτική ικανότητα να καταλάβουν και να διασφαλίσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι Ταλιμπάν θα πάρουν τον έλεγχο» συνέχισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Οι Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς έχουν αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να ελέγξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους Ταλιμπάν» είπε.
«Όλοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με τους Ταλιμπάν. Έχουμε επαφές με τους Ταλιμπάν, αλλά όχι με την ηγεσία τους» ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι «το να μιλάς δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεις».
«Αλλά θα είναι αδύνατον να βγάλουμε από την Καμπούλ όλους τους Αφγανούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Είναι αδύνατον. Είναι αδιανόητο. Ας μη λέμε παραμύθια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Θέλουμε να βγάλουμε τους πολίτες μας και τους Αφγανούς συνεργάτες» υπογράμμισε.
Έκκληση Ντερ Λάιεν για υποδοχή προσφύγων
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, επισκέφθηκαν σήμερα, Σάββατο, την στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ, όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά Αφγανοί πρόσφυγες που εργάζονταν στην Καμπούλ για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οικογένειές τους, για να κατευθυνθούν στην συνέχεια στις χώρες όπου θα εγκατασταθούν.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι ορισμένοι από τους Αφγανούς που έφθασαν στο κέντρο του Τορεχόν ντε Αρντόθ έχουν ήδη αναχωρήσει προς άλλες χώρες και αναφέρθηκε ειδικά στη Δανία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.
Η Ντερ Λάιεν από πλευράς της απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να υποδεχθούν μέρος των Aφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ και διαβεβαίωσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα το πράξουν ότι θα έχουν οικονομική στήριξη από την Κομισιόν.
Ερωτηθείσα αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τους Ταλιμπάν, η πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι, αν και «υπάρχουν επαφές επιχειρησιακού τύπου για να σωθούν ζωές, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός διάλογος» με το κίνημα αυτό και, κατά συνέπεια, «καμία αναγνώριση των Ταλιμπάν».
Οι πρώτοι Αφγανοί έφτασαν στη Γερμανία
Την ίδια στιγμή, στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας έχουν φθάσει από το απόγευμα της Παρασκευής 2.000 Αφγανοί που απομακρύνθηκαν από τη χώρα. Στο Ράμσταϊν βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, η οποία έχει μετατραπεί σε προσωρινό χώρο εγκατάστασης για ανθρώπους που θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNNi.
Ο αμερικανικός στρατός ευελπιστεί να απομακρύνει 5.000 με 9.000 ανθρώπους καθημερινά από το Αφγανιστάν, χωρίς εντούτοις να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής το στόχο. Άλλες χώρες, περιλαμβανομένων του Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Αυστραλίας, έχουν επίσης επιμακρύνει εκατοντάδες υπηκόους τους και Αφγανούς συνεργάτες τους από τη χώρα μετά την πτώση της στους Ταλιμπάν.