Αφγανιστάν: Ήδη 18.000 πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα ενώ μαίνεται το ανθρωποκυνηγητό «πόρτα-πόρτα»
Ανανεώθηκε:
Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, την ώρα που μουτζαχεντίν συνεχίζουν τις στοχευμένες έρευνες στα σπίτια για να βρουν άτομα που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε έγγραφο.
Πλήθη συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν εντείνουν τις έρευνες για άτομα που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων όσων Αφγανών βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και προσπαθούν να διαφύγουν, απειλώντας ότι θα σκοτώσουν ή θα συλλάβουν τα μέλη της οικογένειάς τους αν δεν βρουν τους ίδιους, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που επικαλούνται οι New York Times.
Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 13:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, 20:00 ώρα Ελλάδας) για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εστιάζει» στην πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από κάποια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) που είναι «ορκισμένος εχθρός» των Ταλιμπάν.
Όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες Πέμπτη, η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν είναι «επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο», καθώς εγείρονται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση προσώπων που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και άλλα απρόοπτα, όπως ενδεχόμενη επίθεση οργανώσεων από το ΙΚΧ.
«Ένα από τα ενδεχόμενο στα οποία εστιάζουμε (...) είναι η πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από κάποια οργάνωση όπως το ΙΚΧ, το οποίο φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στα αεροπλάνα», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παρουσιάζει προκλήσεις με δεδομένη την παρουσία οργανώσεων όπως το ΙΚΧ.
Ο κ. Σάλιβαν είπε πως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος.
Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει επαφή με τους Ταλιμπάν ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση του κόσμου προς το αεροδρόμιο και αυτό έχει αποτέλεσμα προς το παρόν, Αμερικανοί και Αφγανοί που κινδυνεύουν φθάνουν στο αεροδρόμιο», ανέφερε, αλλά «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τίποτα».
Το ΙΚΧ παραμένει ενεργό, τρία χρόνια αφού σχηματίστηκε, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies. Είχε λάβει υποστήριξη από το ΙΚ, κατά την ίδια πηγή.
Πάντα σύμφωνα με το CSIS, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή ευθύνεται για κάπου 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ενώ ενεπλάκη σε περίπου 250 μάχες με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από τον Ιανουάριο του 2017.
Εύσημα από ΗΠΑ προς χώρες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες
Η διπλωματία των ΗΠΑ επαίνεσε χθες την Αλβανία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό και την Ουγκάντα διότι αποφάσισαν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που απομακρύνονται από την πατρίδα τους μετά την επάνοδο του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να προσφέρει προσωρινά καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.
Ο κ. Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε διότι «συνεχίζει την υπερήφανη παράδοση της Αλβανίας να φιλοξενεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της προς το Κατάρ και το Κουβέιτ, όπου φθάνουν χιλιάδες Αφγανοί και θα μείνουν προσωρινά ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί βίζα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, ευχαρίστησε επίσης την Ουγκάντα, ο πρόεδρος της οποίας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, εξέφρασε την πρόθεση η χώρα του να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με διάφορες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες με τον ίδιο σκοπό.
Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο Καναδάς, η Χιλή και το Μεξικό επίσης αποφάσισαν να υποδεχθούν Αφγανούς πολίτες και επαίνεσε τις χώρες αυτές για τη γενναιοδωρία τους.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υποδεχθεί ως και 20.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως θα υποδεχθεί χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν ως διερμηνείς ή με άλλες ιδιότητες στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων τα είκοσι χρόνια του πολέμου.
Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να διευρυνθεί η εκκένωση, να απομακρυνθούν και άλλα πρόσωπα που αισθάνονται ότι απειλούνται, όπως υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με ΜΜΕ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ κ.λπ..