ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία κατά Αιγύπτου για την άγρια δολοφονία του φοιτητή

REUTERS

Η κυβέρνηση της Ιταλίας απείλησε σήμερα ότι θα επιβάλλει «άμεσες και αναλογικές» κυρώσεις σε βάρος της Αιγύπτου εάν το Κάιρο δεν συνεργαστεί πλήρως για να ανακαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση της δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή που είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο Τζούλιο Ρετζένι, 28 ετών, είχε εξαφανιστεί στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου. Η σορός του ανακαλύφθηκε σε ένα προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου με σημάδια βασανιστηρίων.

«Αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας (από μέρους των αρχών της Αιγύπτου) η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει, υιοθετώντας μέτρα τα οποία θα είναι τόσο άμεσα, όσο και ανάλογα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ο επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιταλικής Βουλής είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η Ρώμη θα έπρεπε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή τη από το Κάιρο και να χαρακτηρίσει την Αίγυπτο μη ασφαλή χώρα για τους επισκέπτες στην περίπτωση που η έρευνα καταλήξει σε αδιέξοδο.

Η Αίγυπτος απάντησε ότι οι δηλώσεις του Τζεντιλόνι μάλλον παρεμποδίζουν τις έρευνες, παρά τις ωφελούν. «Αποφεύγουμε να κάνουμε σχόλια για τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες περιπλέκουν την κατάσταση», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν αντιμετωπίσει με ειρωνικό τρόπο τις διάφορες εκδοχές που έχουν δώσει οι αιγυπτιακές αρχές για τον θάνατο του Ρετζένι—αρχικά, το Κάιρο διατεινόταν πως ο μεταπτυχιακός φοιτητής σκοτώθηκε σε τροχαίο.
Για τον Τζεντιλόνι, αλλαγή πορείας σημαίνει να μην προβάλλονται «στρεβλές και βολικές "αλήθειες"», από το Κάιρο, αλλά αντιθέτως «σημαίνει να βρεθεί ποιος ήταν υπεύθυνος για το ότι πιθανόν ο Τζούλιο Ρετζένι τελούσε υπό παρακολούθηση πριν την εξαφάνισή του». Ο Ιταλός ΥΠΕΞ επέμεινε ότι το Κάιρο οφείλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις ιταλικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης