ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Απορρίφθηκε το αίτημα Μπολσονάρου για αναθεώρηση του Συντάγματος παρά την επίδειξη δύναμης

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση. AP Photo/Eraldo Peres

Η κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας καταψήφισε το βράδυ χθες Τρίτη (τοπική ώρα) την πρόταση να αναθεωρηθούν άρθρα του Συντάγματος της χώρας προκειμένου, μεταξύ άλλων, να θεωρούνται έγκυρα τα τυπωμένα ψηφοδέλτια, όπως έχει αξιώσει ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος διατείνεται πως το ισχύον ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας ευνοεί τη νοθεία, έχει ήδη απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές αν δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ακολουθώντας τα βήματα του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσκοπήσεις τον φέρουν να οδεύει σε οδυνηρή ήττα από τον ορκισμένο αντίπαλό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κεντροαριστερό προκάτοχό του (2003-2010), αν βρεθούν αντιμέτωποι την επόμενη χρονιά, όπως προεξοφλείται γενικά παρότι κανένας από τους δύο δεν έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του ακόμη.

Η εξέλιξη σημειώθηκε λίγες ώρες έπειτα από στρατιωτική παρέλαση, επισήμως με αφορμή ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια, στο κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το βλέμμα του προέδρου και των επικεφαλής των τριών Όπλων, που χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αναλυτές επίδειξη δύναμης από πλευράς του κ. Μπολσονάρου.

Η παρέλαση είχε σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να περάσει μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο – ο αρχηγός του κράτους βρίσκεται σε διένεξη με το κοινοβούλιο, ενώ είναι αντιμέτωπος με έρευνες από το ανώτατο δικαστήριο και το εκλογοδικείο.

Ήταν η πρώτη φορά που τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα παρέλασαν μπροστά από τις έδρες των τριών εξουσιών μετά την πτώση της δικτατορίας στη Βραζιλία, το 1985.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.211 ασθενείς με την COVID-19, από 411 την προηγουμένη, και διαγνώστηκαν 34.885 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επισήμως ως αυτό το χρονικό σημείο 564.773 θανάτους επί συνόλου 20,2 εκατομμυρίων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ο δεύτερος βαρύτερος στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός μολύνσεων είναι ο τρίτος υψηλότερος στον κόσμο, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης