Επίθεση με αέριο μουστάρδας από τον ISIS
Χρήση χημικών όπλων έκαναν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στον συριακό στρατό. Οι μαχητές του ISIS επιτέθηκαν χθες, Δευτέρα, στο συριακό αεροδρόμιο στην Ντέιρ αλ Ζορ, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Συρίας στα σύνορα με το Ιράκ και φέρονται να χρησιμοποίησαν αέριο μουστάρδας στην επίθεσή τους.
Οι τζιχαντιστές επιχειρούν με διαρκείς επιθετικές ενέργειες να θέσουν υπό τον έλεγχο τους, το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο, που βρίσκεται νοτίως της πόλης, καθώς οι γειτονιές που βρίσκονται γύρω από το αεροδρόμιο, ελέγχονται ήδη από το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο αεροδρόμιο, πως οι «τρομοκράτες εκτόξευσαν ρουκέτες με αέριο μουστάρδας». Πάντως τα συριακά μέσα ενημέρωσης δε γνωστοποίησαν τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των δυνάμεων του συριακού στρατού.
Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στους ισλαμιστές, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι μαχητές του ISIS είχαν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε χωριό κοντά στο αεροδρόμιο, όπου καμικάζι αυτοκτονίας ανατίναξαν τα οχήματά τους προκαλώντας δεκάδες θανάτους. Σε επίσημη ανακοίνωσή τους οι μαχητές του ISIS αναφέρουν ότι οι μάχες συνεχίζονται σε περισσότερα από ένα μέτωπα.
Όπως αναφέρει το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους, κάνοντας και αεροπορικές επιδρομές, προκειμένου να απωθήσουν τις επιθέσεις που δέχονται από τον συριακό στρατό, αλλά και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ISIS σε πολλά χωριά που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.
Παράλληλα, οι μάχες έχουν φουντώσει και στο Χαλέπι, μια πόλη που είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες.
Τι είναι το «αέριο μουστάρδας»
Xρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χημικό όπλο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες και στα μάτια πολλών στρατιωτών. Υπάρχουν αναφορές για έντονους πόνους ακόμα και 40 χρόνια μετά την έκθεση σε αυτού του τύπου το αέριο.
Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα ενώ αναφορές για χρήση του υπήρξαν και στον πόλεμο του Ιράκ.