ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού διαδήλωσαν οι Ισλανδοί

Panama Papers: Με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού διαδήλωσαν οι Ισλανδοί
REUTERS/Stigtryggur Johannsson

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Ρέικιαβικ για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού για την εμπλοκή του στα Panama Papers, ενώ η αντιπολίτευση της Ισλανδίας κατέθεσε πρόταση μομφής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν η σύζυγος του πρωθυπουργού κατέχει υπεράκτια εταιρία μέσω της οποίας ζητά μεγάλα ποσά αποζημιώσεων από τις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στις διαρροές πριν κοινοποιηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το Σαββατοκύριακο, εμφανίστηκαν στην Ισλανδία τον περασμένο μήνα. Αλλά η δημοσιότητα που δόθηκε εκ νέου ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον πρωθυπουργό Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

ισλανδια2

REUTERS/Stigtryggur Johannsson

«Δεν θα παραιτηθώ γιατί η γυναίκα μου πλήρωνε πάντα τους φόρους της. Επίσης έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων με την επένδυση σε ισλανδικές επιχειρήσεις, για όσο καιρό ασχολούμαι με την πολιτική, « δήλωσε στο Reuters TV.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, φέρεται να είχε συμμετοχή σε συμφωνίες με τους ενάγοντες τραπεζών σε πτώχευση.

Εκπρόσωπος του γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της επιχείρησης που κατέχει η σύζυγος του πρωθυπουργού ανήλθαν σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ισλανδικές κορώνες ($ 4.1 εκατομμύρια).

Πλήθη έξω από το κοινοβούλιο απαιτούσαν χθες την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, χτυπώντας τύμπανα και ηχώντας κόρνες. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην συγκέντρωση.

«Το πιο φυσικό και σωστό πράγμα που θα έπρεπε να γίνει είναι να παραιτηθεί από την κυβέρνηση,» δήλωσε η επικεφαλής των Κόμματος των Πειρατών. «Υπάρχει το ισχυρό αίτημα της κοινωνίας κι εκείνος έχει απολέσει την εμπιστοσύνη και την πίστη του κόσμου».

Ο συνασπισμός κατέχει 38 από τις 63 έδρες στο κοινοβούλιο.

Πολλοί Ισλανδοί κατηγορούν τους πολιτικούς για αποτυχία ελέγχου των τραπεζιτών αλλά και για την λιτότητα ετών, μετά από την κατάρρευση των μεγάλων τραπεζών της χώρας το 2008, που οδήγησε σε «βουτιά» της οικονομίας.