ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε δίκη 100χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί

Pixabay

Ένας 100χρονος πρώην φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχάουζεν των ναζί κοντά στο Βερολίνο θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης το φθινόπωρο, 76 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δικαστήριο του Νόιρουπιν αποδέχθηκε τις κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονία για 3.500 υποθέσεις και η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο κατηγορούμενος αναμένεται να είναι σε θέση να βρίσκεται στο δικαστήριο για 2 έως 2,5 ώρες την ημέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου στην εφημερίδα.

Ο κατηγορούμενος, που βάσει της γερμανικής νομοθεσίας δεν κατονομάστηκε, φέρεται να ήταν φρουρός από το 1942 έως το 1945 στο στρατόπεδο στο Ζάξενχάουζεν, όπου περίπου 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και 20.000 δολοφονήθηκαν.

Αν και ο αριθμός των υπόπτων για εγκλήματα των ναζί μειώνεται, οι εισαγγελικές αρχές ακόμα προσπαθούν να οδηγήσουν κατηγορούμενους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η ναζιστική Γερμανία διατηρούσε στρατόπεδα συγκέντρωσηςσε όλη την επικράτεια που βρισκόταν στον έλεγχό της. Τα πρώτα Ναζιστικά στρατόπεδα βρίσκονταν στο έδαφος της Γερμανίας και ήταν κυρίως στρατόπεδα εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στα εκατομμύρια των κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης περιλαμβάνονταν Εβραίοι, Πολωνοί, Σοβιετικοί, αιχμάλωτοι πολέμου, ομοφυλόφιλοι, Τσιγγάνοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλοι. Εκατομμύρια κρατούμενοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχασαν τη ζωή τους λόγω κακομεταχείρισης, ασθενειών, ασιτίας και υπερβολικής εργασίας.

Από το 1941 οι μαζιστές άρχισαν να δημιουργούν τα στρατόπεδα εξόντωσης ή θανάτου με μόνο σκοπό την βιομηχανική δολοφονία των Εβραίων της Ευρώπης, μέσω της «Τελικής Λύσης».

Αυτά τα στρατόπεδα εγκαταστάθηκαν στις κατεχόμενες Πολωνία και Λευκορωσία, στην περιοχή του «Γενικού Κυβερνείου».

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Εβραίοι επρόκειτο να βρουν το θάνατο στα στρατόπεδα εξόντωσης, κυρίως μέσω δηλητηριωδών αερίων στους "θαλάμους αερίων", αν και πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε ομαδικές εκτελέσεις και με άλλους τρόπους.

Αυτά τα στρατόπεδα θανάτου, στα οποία περιλαμβάνονται του Μπέλζεκ, του Σομπιμπόρ, της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, συνήθως αναφέρονται ως «στρατόπεδα συγκέντρωσης», αν και οι ειδικοί του Ολοκαυτώματος κάνουν διαχωρισμό μεταξύ των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των στρατοπέδων θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης