ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές υπόσχεται ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ

Εκλογές υπόσχεται ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ
AP

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, υποσχέθηκε και πάλι την Κυριακή νέες πολυκομματικές εκλογές και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με ειδικό απεσταλμένο που θα ορίσει η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ο Χλάινγκ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα έξι μήνες αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές, στην οποίες ο στρατός διατεινόταν πως έγινε νοθεία. Τις κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κυβερνών κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Η Μιανμάρ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ASEAN, εντός του πλαισίου της ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ASEAN στη Μιανμάρ», δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συναντώνται αύριο Δευτέρα με στόχο, σύμφωνα με διπλωμάτες, να καταλήξουν στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα κληθεί να συμβάλει να τερματιστεί η βία και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και των αντιπάλων της.

Αξίζει να σημειωθεί πως μικρές ομάδες φοιτητών διαδήλωσαν το Σάββατο στο Μανταλέι κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ.

Επιπλέον, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενόψει της συμπλήρωσης έξι μηνών από την κατάληψη της εξουσίας από το στρατό.

Ομάδες φοιτητών πάνω σε μοτοσικλέτες διαδήλωσαν στο Μανταλέι, κουνώντας κόκκινες και πράσινες σημαίες και λέγοντας ότι απορρίπτουν κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τον στρατό προκειμένου να διαπραγματευθούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση σε μια αιματηρή διαμάχη» ήταν ένα από τα συνθήματά τους.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, ανατρέποντας την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ύστερα από τη νίκη του κόμματός της στις εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με στρατό υπήρξε νοθεία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι η βίαιη καταστολή από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων των διαδηλώσεων κατά της χούντας και οι συλλήψεις αντιπολιτευόμενων περιλαμβάνουν βασανισμούς, δολοφονίες και άλλες ενέργειες που παραβιάζουν τις διεθνείς ανθρωπιστικές συνθήκες.