ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό η Γαλλία για τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Pegasus

Ludovic Marin/Pool Photo via AP

΄Έκτακτη υπουργική σύνοδο «αφιερωμένη στην υπόθεση Pegasus και στο θέμα της κυβερνοασφάλειας» συγκάλεσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο των αποκαλύψεων που έχει αναστατώσει αρκετές χώρες του πλανήτη. 

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την υπόθεση αυτή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό France Inter, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία συνεχίζει τις έρευνές της μετά τις αποκαλύψεις για την παρουσία τηλεφωνικών αριθμών του προέδρου Μακρόν μεταξύ των δυνητικών στόχων του λογισμικού Pegasus.

«Η έρευνα αυτή δεν λέει αν όλα τα τηλέφωνά του πράγματι προσβλήθηκαν, αν 'αποσπάστηκαν' δεδομένα και ως εκ τούτου αυτό είναι που εξετάζεται», διευκρίνισε ο Ατάλ.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Le Monde και ο ραδιοσταθμός Radio France, που ανήκουν σε κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται πίσω από τις αποκαλύψεις για ένα σύστημα μαζικής κατασκοπείας το οποίο συνδέεται με το λογισμικό Pegasus, ανέφεραν ότι ένας αριθμός αρχηγών κρατών βρισκόταν «στον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών που είχαν επιλεγεί από υπηρεσία ασφαλείας του μαροκινού κράτους, χρήστη του λογισμικού Pegasus, για δυνητική πειρατεία».

Πηγή της ασφάλειας δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο AFP σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα του Εμανουέλ Μακρόν ότι «οι παράμετροι ασφάλειας είναι οι πιο περιοριστικές που είναι δυνατό να υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις εφαρμογών και οι τηλεφορτώσεις είναι αποκλεισμένες».

«Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία, αν αυτό που αποκαλύφθηκε από τον Radio France (και την Le Monde) επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί, είναι πολύ σοβαρή», επανέλαβε σήμερα ο Ατάλ.

«Τα τηλέφωνα (του προέδρου) αλλάζουν τακτικά. Υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός παραμέτρων ασφάλειας που προστατεύουν, οι οποίες αλλάζουν πολύ τακτικά. Υπάρχουν μέτρα προστασίας που λαμβάνονται», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς για πιθανή αμέλεια στο ανώτατο επίπεδο του κράτους.

Ο Ατάλ δήλωσε εξάλλου ότι θα πρέπει «να προστατεύσουμε τους άλλους (που βρίσκονται στο στόχαστρο), τον δημόσιο και τον οικονομικό τομέα» της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι ένα σχέδιο «100 εκατομμυρίων ευρώ» έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο για «να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία μας και να βοηθήσουμε τους οργανισμούς της τοπικής μας αυτοδιοίκησης» να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης