Brexit και Βόρεια Ιρλανδία: Απορρίπτει η Κομισιόν επαναδιαπραγμάτευση με τη Βρετανία
Ανανεώθηκε:
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει οποιαδήποτε «επαναδιαπραγμάτευση» του συμφωνηθέντος πρωτοκόλλου για τους τελωνειακούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως ζήτησε η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο και να «βρει καινοτόμες λύσεις» με το Λονδίνο, αλλά «στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεν θα δεχτούμε επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου» προειδοποίησε ο Σέφκοβιτς, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, είχαν επικυρωθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης έτοιμος να συναντήσει μόλις καταστεί δυνατόν τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Φροστ, για να συζητήσει το ζήτημα.
Η Βρετανία ζήτησε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους που διέπουν το μετά Brexit εμπόριο, με άξονα τη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους «27» ότι το Λονδίνο θα είναι δικαιολογημένο εάν αποκλίνει μονομερώς από τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε μόλις πέρυσι με το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας επικυρώθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit του 2020 και επικυρώθηκε τέσσερα χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν σε δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Στόχος του ήταν να επιλυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος του διαζυγίου: Πώς να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά επίσης και αποφευχθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η παρουσία των οποίων πολιτικοί όλων των παρατάξεων φοβούνται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τη βία που εν πολλοίς τερματίστηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
Το πρωτόκολλο ουσιαστικά προέβλεπε ελέγχους σε προϊόντα μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά αυτοί οι έλεγχοι αποδείχθηκαν δύσκολοι για τις επιχειρήσεις και ανάθεμα για τους «ενωτικούς» που υποστηρίζουν ένθερμα να παραμείνει η επαρχία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει» δήλωσε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ.
Ο ίδιος είπε ότι στοιχειοθετείται η επίκληση του Άρθρου 16 του πρωτοκόλλου, που επιτρέπει σε κάθε μία από τις δύο πλευρές να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να απαλλαγεί από τους όρους του στην περίπτωση που από τη συμφωνία προκύψει απρόσμενo αρνητικό αποτέλεσμα.
«Είναι σαφές ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να δικαιολογούν τη χρήση του Άρθρου 16. Ωστόσο [...] καταλήξαμε ότι δεν είναι ακόμα η σωστή στιγμή για να το πράξουμε αυτό» ανέφερε.
«Βλέπουμε μια ευκαιρία να προχωρήσουμε διαφορετικά, να βρούμε μια νέα πορεία για να επιδιώξουμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ μέσω διαπραγματεύσεων, μια νέα ισορροπία στις ρυθμίσεις μας που καλύπτουν τη Βόρεια Ιρλανδία, προς όφελος όλων» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.
«Νέα ισορροπία»
Ο Φροστ δήλωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια νέα «ισορροπία», που παρουσιάζεται λεπτομερώς σε έγγραφο, το οποίο σημαίνει ότι η διαχείριση της συμφωνίας δεν καθορίζεται πλέον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα «πλαίσιο κανονικής συνθήκης» που «συμβάλλει περισσότερο στην έννοια της πραγματικής και ισότιμης εταιρικής σχέσης».
«Οι προτάσεις αυτές θα απαιτήσουν σημαντικές αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε ο Φροστ. «Δεν το αποφεύγουμε αυτό, πιστεύουμε ότι μια τέτοια αλλαγή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε τώρα» συνέχισε.
Παρόλο που οι αξιωματούχοι στα τελωνεία εφαρμόζουν μια σχετικά ήπια προσέγγιση στους ελέγχους των προϊόντων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία βάσει του πρωτοκόλλου, μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης έχουν πει ότι πασχίζουν να διαχειριστούν την κατάσταση και ίσως χρειαστεί να μεταφέρουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.
Ο Φροστ ζήτησε μια «περίοδο στασιμότητας» που θα διατηρεί τις περιόδους χάριτος που ήδη ισχύουν με «πάγωμα» των υφιστάμενων νομικών ενεργειών.
Η Βρετανία παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή πλήρων ελέγχων, που αναμένονταν να ξεκινήσουν τον Μάρτιο καλύπτοντας τις μεταφορές προϊόντων κρέατος, και η ΕΕ στη συνέχεια συμφώνησε ότι αυτό μπορούσε να παραταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να δοθεί τέλος στη διαμάχη γνωστή ως «πόλεμος του λουκάνικου».