ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «βόμβα» Κάμινγκς κατά Τζόνσον: Δεν ήθελε lockdown επειδή πέθαιναν μόνο 80χρονοι

Νέα «βόμβα» Κάμινγκς κατά Τζόνσον: Δεν ήθελε lockdown επειδή πέθαιναν μόνο 80χρονοι
AP Photo/Alberto Pezzali, File

Ότι «έβαζε τα δικά του συμφέροντα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές» κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο πρώην συνεργάτης του Ντόμινικ Κάμινγκς σε μια συνέντευξη - κόλαφο στο BBC, η οποία βρίσκει τη χώρα σε συνθήκη «απελευθέρωσης» από τους περιορισμούς της πανδημίας εν μέσω πολλών ανησυχιών και αντιδράσεων

Ειδικότερα, ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα, καταγγέλλει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δίσταζε να επιβάλει lockdown το προηγούμενο φθινόπωρο για να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 καθώς πίστευε ότι οι άνθρωποι που πέθαιναν από τη νόσο «ήταν κυρίως όλοι όσοι είναι άνω των 80 ετών».

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη αφού αποχώρησε από τη θέση του, πέρυσι, ο Κάμινγκς επεσήμανε ότι ο Τζόνσον δεν ήθελε να επιβάλει δεύτερο lockdown το φθινόπωρο, ενώ αμφισβητούσε και ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεχόταν πίεση από την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού σχολίασε ότι ο Τζόνσον προτιμούσε να δει την covid-19 «να εξαπλώνεται στη χώρα» αντί να καταστρέψει την οικονομία.

Εξάλλου ο Κάμινγκς ισχυρίστηκε ότι στην αρχή της πανδημίας ο Τζόνσον ήθελε να συνεχίσει τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στο γραφείο του και ότι οι αρχές προειδοποιούσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές, κυρίως με τους ηλικιωμένους.

Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού σημείωσε ότι χρειάστηκε να πείσει τον Τζόνσον να μην δει την Ελισάβετ. «Είπα ‘τι κάνεις;’ και μου απάντησε ‘πάω να συναντήσω τη βασίλισσα’ και του είπα ‘τι στα κομμάτια λες; Φυσικά δεν μπορείς να πας και να συναντήσεις τη βασίλισσα’», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του. «Και μου είπε ότι ουσιαστικά δεν το είχε σκεφτεί καλά».

Παράλληλα ο Τζόνσον, όπως ανέφερε ο Κάμινγκς, δήλωνε σε αξιωματούχους ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμφωνήσει στο πρώτο lockdown.

Ο πολιτικός σύμβουλος, που έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους από covid-19 που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, παρουσίασε στη συνέντευξή του στο BBC και μια σειρά μηνυμάτων που φέρεται να έλαβαν σύμβουλοί του από τον Τζόνσον τον Οκτώβριο του 2020.

Παράλληλα ο Κάμινγκς ανέφερε πως ο Τζόνσον του ζήτησε να δηλώσει: «Και δεν πιστεύω πια όλα αυτά για το εξαντλημένο προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας».

Απαντώντας στη συνέντευξη η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τις ζωές και την περιουσία (των πολιτών) ακολουθώντας τις καλύτερες επιστημονικές συμβουλές» σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γραφείο του Tζόνσον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε «την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας με την επιβολή τριών εθνικών lockdown».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κάμινγκς θα μεταδοθεί σήμερα από το BBC.

Η Βρετανία παρά τις προειδοποιήσεις, ήρε τη Δευτέρα όλα τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και το ερώτημα που πλανάται τώρα είναι αν πρόκειται για «ημέρα Ελευθερίας» ή για ένα άλμα στο άγνωστο.

Πάντως η απόφαση αυτή ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα και πολιτικούς καθώς η χώρα πετάει τη μάσκα, μετρώντας επισήμως 128.700 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξάνονται ραγδαία επί εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη, ξεκπερνώντας τα 50.000 κρούσματα για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Σκοτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση χειρίζεται με «άφρονα» τρόπο την επιδημιολογική κατάσταση, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Ο αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τις 100.000 σε ημερήσια βάση μέσα στο καλοκαίρι, προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας του κ. Τζόνσον.

Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες με επιρροή κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες».

Ακόμα και στη συντηρητική παράταξη του Μπόρις Τζόνσον, αρκετοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», καθώς πολλαπλασιάζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να επιβάλλει ξανά τα μέτρα, όπως συνέβη στο Ισραήλ ή στην Ολλανδία.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με την COVID-19. Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.

Πέραν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκατομμύρια άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα, καλούνται να μείνουν σπίτια τους για δέκα ημέρες.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες υγείας να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην Αγγλία, τα μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, όπου θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση στα σπίτια τους.