Εικόνες καταστροφής στην Ευρώπη: Εκατόμβη από τις πλημμύρες, 1.300 αγνοούμενοι
Ανανεώθηκε:
Απέναντι στην οργή της φύσης η δυτική Ευρώπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών να «σαρώνουν» τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Τουλάχιστον 125 είναι οι νεκροί και υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, καθώς εξακολουθεί να αγνοοείται η τύχη έως και 1.300 ανθρώπων, με τη Γερμανία να δέχεται το σκληρότερο χτύπημα.
Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης φθάνουν από τις πληγείσες ζώνες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών οδηγώντας σε πρωτοφανούς έκτασης πλημμύρες, με σπίτια να παρασύρονται, γέφυρες να καταρρέουν και δρόμους να «βυθίζονται».
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επίσης επηρεαστεί, σε μικρότερο βαθμό, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία.
Πρόκειται για μία καταστροφή που φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, γεγονός το οποίο υπογράμμισαν αμφότερες σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι. Την ίδια στιγμή τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τους εκατοντάδες ανθρώπους των οποίων έχουν χαθεί τα ίχνη.
Το βαρύτερο «τίμημα» καταβάλλει η Γερμανία, όπου τα μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το μέγεθος καταστροφής με τσουνάμι. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχε ανέλθει στους 106 ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων υπολογίζεται ότι φθάνει τους 1.300.
Μόνο στη Ρηνανία-Παλατινάτο ο επίσημος αριθμός των θυμάτων είναι 63, ενώ εξίσου μεγάλες είναι οι καταστροφές και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Συνολικά 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και διασώστες έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες ζώνες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη.
Η κατάσταση στη Γερμανία έχει λάβει διαστάσεις εθνικής καταστροφής, ενώ και στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 20ή Ιουλίου μετά το θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων.
«Η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως δεν είναι ακόμη σαφής ο τελικός απολογισμός, όμως πιθανότατα η χώρα βρίσκεται ενώπιον των πλέον καταστροφικών πλημμυρών στην ιστορία της.
Αγνοούνται τα ίχνη τουλάχιστον 23 ανθρώπων από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Όμως, ακόμη και οι ίδιες οι Αρχές αναφέρουν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, αναφέρει σχετικά το BBC.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ταυτόχρονα και η Ολλανδία, όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα νότια της χώρας, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Οι Αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο, ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να την εγκαταλείψουν.
Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.
Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.
Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί. Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.
Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.