ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία του διεθνή παράγοντα για μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία

EPA/US DEPARTMENT OF STATE

Ολοκληρώθηκε η διεθνής σύνοδος για το συριακό στη Βιέννη με τη συμμετοχή όλων των διπλωματικών παραγόντων εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο της πολυετούς εμφύλιας σύγκρουσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται λόγος για την ανάγκη μιας αξιόπιστης, μη εξτρεμιστικής διακυβέρνησης της χώρας πριν τη διενέργεια εκλογών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στις πρώτες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως όλοι γνωρίζουν το διακύβευμα και ότι η λύση βρίσκεται στην προσέγγιση ενότητας του ζητήματος.

Τόνισε ακόμα ότι πρόκειται για το ξεκίνημα μιας νέας διπλωματικής διαδικασίας και πως εντείνονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει ξανά συνάντηση σε δύο εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο κ. Φαμπιούς εκτίμησε ότι υπήρξε προσέγγιση όλα τα θέματα, ακόμη και τα πιο δύσκολα αλλά και σημεία διαφωνίας, το κυριότερο εκ των οποίων ο μελλοντικός ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Τόνισε ότι η συμφωνία αφορά κυρίως στη διαδικασία μετάβασης, το θέμα των εκλογών και την οργάνωσή τους αλλά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, κ. Στάινμαγερ, επισήμανε πως όλοι οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης Συρίας με μια κοσμική διακυβέρνηση με την υποσημείωση ότι χρειάζεται μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα εντός των επόμενων μηνών, όπως αναφέρει το Reuters.

Όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν κάλεσαν τον ΟΗΕ να ετοιμάσει συνομιλίες μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης, ώστε να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα και να διενεργηθούν εκλογές. Στις συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα έλαβαν μέρος όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται διπλωματικά και στρατιωτικά στη συριακή κρίση, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, η Ε.Ε., αλλά και η Ρωσία και το Ιράν.

Την ίδια ώρα που οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών ενημέρωναν τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών, στον Λευκό Οίκο ο Τζος Έρνεστ επιβεβαίωνε τις πληροφορίες περί αποστολής ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, για πρώτη φορά μετά την αμερικανική ανάμειξη στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης