ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εκλογές χωρίς καθαρό νικητή, πολιτικής αβεβαιότητας συνέχεια

Βουλγαρία: Εκλογές χωρίς καθαρό νικητή, πολιτικής αβεβαιότητας συνέχεια
Το GERB και ο Μπόικο Μπορίσοφ είχαν κυριαρχήσει στη βουλγαρική πολιτική την τελευταία δεκαετία AP PHOTO/Visar Kryeziu

Σε περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα παραπέμπει η έκβαση των δεύτερων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο, με το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το νέο αντισυστημικό κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) να έρχονται «στήθος με στήθος» στα exit poll.

H Alpha Research «δίνει» στο κόμμα ITN, υπό τον τηλεπαρουσιαστή και τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ, ποσοστό της τάξεως του 24% και το GERB ακολουθεί κατά πόδας με 23,5%. Έτερο exit poll της εταιρείας Gallup International εμφανίζει επίσης το ΙΤΝ οριακά μπροστά από το GERB με ποσοστό 23,2% έναντι 23%.

Ακόμη, όμως, και αν τα επίσημα αποτελέσματα φέρουν το GERB στην πρώτη θέση, θεωρείται απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό για να αντικαταστήσει τη μεταβατική κυβέρνηση που διορίσθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου, από τις οποίες δεν κατέστη δυνατό να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές της 4ης Απριλίου με 26% των ψήφων, αλλά δεν μπόρεσε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας. Το ITN από πλευράς του, που έλαβε το 17,6%, δεν ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Εφόσον το ΙΤΝ αναδειχθεί όντως πρώτο κόμμα ενδέχεται να έχει καλύτερες πιθανότητες να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με δύο πιθανούς μικρούς εταίρους -αμφότερα κόμματα που τάσσονται κατά της διαφθοράς.

Όμως, με εβδομάδες μετεκλογικών συνομιλιών, ή ακόμη και την πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης, να βρίσκονται στον ορίζοντα, η Βουλγαρία οδεύει ξανά προς πολιτική αβεβαιότητα, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης θα είναι δύσκολο εγχείρημα αν τα κόμματα που συσπειρώνονται εναντίον του 62χρονου Μπορίσοφ, που μονοπώλησε την εξουσία στη Βουλγαρία την περασμένη δεκαετία, δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών.

Ο Μπορίσοφ, ο άλλοτε κυρίαρχος του παιχνιδιού στη βουλγαρική πολιτική αρένα, υπέστη πλήγμα από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του, υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος ολιγαρχών, που οι επικριτές του λένε ότι προστάτευε.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη Βουλγαρία στην πρώτη θέση στον κατάλογο με τις πιο διεφθαρμένες χώρες μεταξύ των 27 της ΕΕ.

Το κυρίαρχο μέλημα για την νέα κυβέρνηση θα είναι να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να προστατεύσει την Εισαγγελία από την πολιτική ανάμειξη ενισχύοντας την οικονομία.

Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των μελών της ΕΕ -6.600 ευρώ το 2020- ενώ ο μέσος όρος για τους 27 του μπλοκ είναι 26.290 ευρώ.