ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον «κατέκτησε» το Διάστημα

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον «κατέκτησε» το Διάστημα
Virgin Galactic / YouTube

Πραγματικότητα έγινε το πρώτo ταξίδι στο Διάστημα για τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, με το διαστημικό όχημα του Βρετανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, VSS Unity, να αποσυνδέεται από το μητρικό σκάφος, VMS Eve, σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 11 Ιουλίου, για μία ιστορική πτήση σε απευθείας μετάδοση.

Η Virgin Galactic κάλυψε ζωντανά την πτήση, με τον διάσημο παρουσιαστή Στίβεν Κολμπέρ να είναι ο οικοδεσπότης του live streaming.

branson1.jpg
Virgin Galactic
Virgin Galactic

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της εταιρείας του, Virgin Galactic, ο επιχειρηματίας «κατέκτησε» το Διάστημα μόλις εννέα μέρες πριν την προγραμματισμένη διαστημική πτήση του Τζεφ Μπέζος με το σκάφος της Blue Origin.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που ο Μπράνσον ανέκαθεν ονειρευόταν και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τον διαστημικό τουρισμό.

Το αεροπλάνο, που μεταφέρει το διαστημικό σκάφος του Μπράνσον, απογειώθηκε γύρω στις 17:40 ώρα Ελλάδας από τη βάση Spaceport America στην αμερικανική πολιτεία του Νέου Μεξικού. Η πτήση είχε καθυστέρηση 90 λεπτών λόγων καιρικών συνθηκών.

Πήρε ύψος για περίπου πενήντα λεπτά της ώρας και στη συνέχεια αποσπάστηκε το διαστημικό σκάφος που είναι προσκολημένο στο κύτος του -μέσα στο οποίο βρίσκονταν ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, τρεις άλλοι επιβάτες και δύο πιλότοι-, και έθεσε σε λειτουργία το δικό του κινητήρα μέχρι να φθάσει στο κενό του Διαστήματος.

Δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη «επισκεφθεί» το Διάστημα τη δεκαετία του 2000, αλλά με ρωσικούς πυραύλους.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος ενώ βρισκόταν ακόμη μέσα στο διαστημικό σκάφος περιέγραψε σε μήνυμά του μια «μοναδική εμπειρία ζωής», είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που έκανε το ταξίδι αυτό χάρη σε ένα κινητήρα που αναπτύχθηκε από εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε το 2004.

Ο επίσημος «ρόλος» του Ρίτσαρντ Μπράνσον στη διάρκεια της πτήσης ήταν να αξιολογήσει την εμπειρία που θα ζήσουν οι μελλοντικοί πελάτες.

Το διαστημικό σκάφος VSS Unity μετέφερε, εκτός από τον Μπράνσον, δύο πιλότους και τρεις εργαζομένους της εταιρείας.

Αποκολλήθηκε από το αεροπλάνο που το μετέφερε ύψος 15 χιλιομέτρων και άρχισε τότε μια υπερηχητική άνοδο μέχρι να ξεπεράσει το ύψος των 80 χιλιομέτρων -το ύψος που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως σύνορο με το Διάστημα.

Όπως είχε γίνει γνωστό, μόλις ο κινητήρας θα σταματούσε να λειτουργεί, οι επιβάτες θα μπορούσαν να λύσουν τις ζώνες των καθισμάτων τους για να βρεθούν για μερικά λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να θαυμάσουν την καμπύλη της Γης από ένα από τα 12 φινιστρίνια της καμπίνας.

Αφού έφθασαν σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων, το σκάφος άρχισε την κάθοδό του και προσγειώθηκε σε πίστα της βάσης Spaceport America περίπου στις 18:40 ώρα Ελλάδας.

AP Photo/Andres Leighton

Μετά τη σημερινή πτήση, η Virgin Galactic προβλέπει να πραγματοποιήσει άλλες δύο δοκιμαστικές πτήσεις και στις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι τακτικές εμπορικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία φιλοδοξεί να πραγματοποιεί μεσοπρόθεσμα 400 πτήσεις το χρόνο από το Speaceport America.

Περίπου 600 εισιτήρια έχουν ήδη πωληθεί σε ανθρώπους από 60 διαφορετικές χώρες -περιλαμβανομένων διασημοτήτων του Χόλιγουντ- έναντι 200.000 έως 250.000 δολαρίων έκαστο.

Παρόλο που ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν παύει να επαναλαμβάνει πως, σύμφωνα με τον ίδιο, «το Διάστημα ανήκει σε όλους μας», την περιπέτεια μπορούν να ζήσουν μόνο οι προνομιούχοι.

Ακολουθεί ο Τζεφ Μπέζος

Το ταξίδι του Μπράνσον προηγήθηκε κατά εννέα ημέρες του προγραμματισμένου ταξιδιού του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon.

Ο Τζεφ Μπέζος είχε ανακοινώσει ότι θα πετάξει για το διάστημα στις 20 Ιουλίου με έναν πύραυλο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του Blue Origin.

Μάλιστα, στο ταξίδι του αυτό θα τον συνοδεύσει και μία 82χρονη, η Ουάλι Φανκ, και θα γίνει, με αυτόν τον τρόπο, το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο που θα ταξιδέψει στο διάστημα.