Φουκουσίμα: Έτοιμο το τεράστιο τείχος πάγου για τον περιορισμό των μολυσμένων υδάτων
Να περιορίσει τα μολυσμένα από ραδιενέργεια ύδατα κατάφερε η Ιαπωνία, κατασκευάζοντας ένα τεχνητό τείχος πάγου, κάτω από το πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η κατασκευή ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα, ωστόσο έλαβε έγκριση από τις Αρχές, μόλις πριν λίγες ημέρες. Είναι μια ενέργεια που θεωρήθηκε σημαντική για την ασφάλεια καθώς ραδιενεργά ύδατα έχουν μολύνει τον ωκεανό μετά τη διαρροή των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου, από το χτύπημα του τσουνάμι, το 2011.
Σχεδόν 800.000 τόνοι μολυσμένου νερού είναι αποθηκευμένοι σε 1.000 τεράστιες βιομηχανικές δεξαμενές μέσα στο σταθμό. Οι μεγάλες ποσότητες μολυσμένου νερού εμποδίζουν τη διαδικασία απολύμανσης από την πρώτη στιγμή που το τσουνάμι προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εγκατάσταση.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση με 35 δισ. γιεν (273 εκατομμύρια ευρώ) και περιλαμβάνει υπόγειους και υποβρύχιους αγωγούς, που είναι τοποθετημένοι 30 μέτρα κάτω από το έδαφος και έχουν σχεδιαστεί για να παγώνουν το χώμα γύρω τους.
Στόχος είναι να σχηματιστεί γύρω από τον αντιδραστήρα ένα τείχος μήκους περισσότερο από ένα χιλιόμετρο, ώστε να διατηρηθεί το ραδιενεργό νερό στην περιοχή και να μην επιτραπεί η εισχώρηση υπογείων υδάτων.
Παρόμοιες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε σήραγγες και υπόγειες διαβάσεις, ακόμα και για τα ραδιενεργά απόβλητα σε ένα μικρό ενεργειακό σταθμό στις ΗΠΑ.