ΚΟΣΜΟΣ

Οι καταναλωτές στο έλεος των διατροφικών κυκλωμάτων

EUROKINISSI/ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Το μέγεθος του νέου διατροφικού σκανδάλου που είδε το φως της δημοσιότητας, έπειτα από τις επιχειρήσεις της Interpol και της Europol, καταδεικνύει πως οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι, καθώς είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι καταλήγει στο πιάτο τους.

Όπως έδειξαν οι έρευνες, η νόθευση των τροφίμων και η λάθος επισήμανση, είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα οι εγκληματικές οργανώσεις δρουν σε διεθνές επίπεδο.

“Τα νοθευμένα και επικίνδυνα φαγητά και ποτά απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανυποψίαστοι αγοράζουν τα πιθανώς επικίνδυνα αγαθά”, δήλωσε ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας Διακίνησης παράνομων Αγαθών της Interpol.

“Καθώς η επιχείρηση Opson V κατέληξε σε περισσότερες κατασχέσεις από ποτέ στο παρελθόν, πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες να ταυτοποιήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα που κρύβονται πίσω από αυτή τη δραστηριότητα, των οποίων η μόνη επιδίωξη είναι το κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους κινδύνους που ενέχει”, πρόσθεσε.

“Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η παγκόσμια φύση της τροφικής αλυσίδας, προσφέρει σε εγκληματίες την ευκαιρία να πουλάνε παραποιημένα φαγητά, σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων, που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία στους ανυποψίαστους καταναλωτές. Η πολυπλοκότητα και η έκταση αυτής της απάτης, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία στα σύνορα, με διυπηρεσιακή προσέγγιση”, δήλωσε από την μεριά του ο Κρις Βαντενκίστε, της Europol.

Σε 57 χώρες το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο

Περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων σε 57 χώρες κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης της Interpol και της Europol.

Η επιχείρηση με την ονομασία "Opson V" οδήγησε σε κατασχέσεις - ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες. Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας πιθήκου, είναι μερικά από τα ευρήματα που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο διατροφικό σκάνδαλο εμπλέκεται και η χώρα μας, όπου σύμφωνα με την Interpol, οι αξιωματικοί ανακάλυψαν τρία παράνομα εργοστάσια που παράγουν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την διαδικασία παραγωγής, όπως ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια αλλά και πάνω από 7.400 μπουκάλια νοθευμένων αλκοολούχων ποτών με πλαστές ετικέτες.

Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν). Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές "βαμμένες" με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν (Γαλλία).

Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.

Οι έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους.

Διαβάστε επίσης:

Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει 57 χώρες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης