ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Χωρίς πρόεδρο έναν μήνα μετά τις εκλογές, στους δρόμους οι πολίτες

Περού: Χωρίς πρόεδρο έναν μήνα μετά τις εκλογές, στους δρόμους οι πολίτες
AP Photo/Martin Mejia

Έναν μήνα αφού διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου, το Περού δεν γνωρίζει ακόμα το όνομα του επόμενου ή της επόμενης αρχηγού του κράτους.

Οι οπαδοί των δύο αντίπαλων παρατάξεων, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της λαϊκιστικής δεξιάς, έχουν κατασκηνώσει στη Λίμα για να «υπερασπιστούν» τις ψήφους τους.

Κατεβαίνοντας από τα υψίπεδα των Άνδεων, αναχωρώντας από τη ζούγκλα του Αμαζονίου, οι υποστηρικτές του Πέδρο Καστίγιο, δασκάλου και συνδικαλιστή, 51 ετών, ντυμένοι οι περισσότεροι με παραδοσιακές φορεσιές, μένουν επί τρεις εβδομάδες σε 180 σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας.

Εγκαταστάθηκαν απέναντι στο κτήριο όπου εδρεύει το εκλογοδικείο (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), το όργανο που εξετάζει τις προσφυγές που υποβλήθηκαν από τους υποψήφιους, στην πλειονότητά τους από την νεοφιλελεύθερη Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, προτού ανακηρύξουν τον νικητή ή τη νικήτρια.

«Το εκλογοδικείο πρέπει να ανακηρύξει (σ.σ. νικητή) τον Πέδρο Καστίγιο για να τελειώνει όλο αυτό», έκρινε ο Μαρτίν Κίσπε, 35 ετών, που ήρθε από το Κούσκο (νότια) και έχει κατασκηνώσει μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη τους και έστησε μια μικρή σκηνή με πλαστικό κάλυμμα για να τους προστατεύει από την υψηλή υγρασία στη Λίμα.

«Θα παραμείνουμε εδώ ωσότου να ανακοινωθεί ότι εκλέχθηκε ο Καστίγιο, αν όχι θα περάσουμε σε πιο ριζοσπαστικά πράγματα», θα υπερθεματίσει η Μαρούχα Ινκίγια, από την Κοάτα (νότια), κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, στα σύνορα με τη Βολιβία.

Γύρω από τον καταυλισμό, κάπου 200 ronderos, μέλη περιπόλων των αγροτών σε μια από τις οποίες ανήκε άλλοτε ο κ. Καστίγιο, εγγυώνται την ασφάλεια των παριστάμενων.

Περίπου 700 μέτρα μακριά, υποστηρικτές της κυρίας Φουχιμόρι εγκαταστάθηκαν απέναντι στο δικαστικό μέγαρο για να υπερασπιστούν «τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Παρ’ όλο το πολύ πολωμένο κλίμα δεν έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια αφότου έκλεισαν οι κάλπες, πριν από έναν μήνα.

Ντυμένοι κυρίως με στολές της περουβιανής εθνικής ποδοσφαίρου οι οπαδοί της κυρίας Φουχιμόρι ήρθαν κυρίως από φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας για να «υπερασπιστούν», όπως λένε, τις ψήφους τους.

«Δεν θέλουμε μια κομμουνιστική χώρα, θέλουμε μια χώρα ελεύθερη για να μην υποφέρουν τα παιδιά μας από την τρομοκρατία όπως τη δεκαετία του 1980», θα πει η Ντίνα Αμάγια, 55χρονη κομμώτρια, αναφερόμενη στα χρόνια της δράσης των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού και των γκεβαριστών ανταρτών του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου.

«Αυτές οι εκλογές είναι αντισυνταγματικές», η δημοκρατία δεν είναι «υπό διαπραγμάτευση», κατά τη γνώμη του Έρικ Λούκε, τριαντάρη ελεύθερου επαγγελματία.

Η Κέικο Φουχιμόρι πήγε να δει τους υποστηρικτές της την Κυριακή και τους κάλεσε να μην εγκαταλείψουν.

«Σας καλώ να συνεχίσετε τον αγώνα αυτόν, αυτή είναι η στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα», είπε η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), εγκάθειρκτου σήμερα μετά την καταδίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Η κυρία Φουχιμόρι, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, εξέτισε ήδη 16 μήνες προφυλάκισης. Εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή τριάντα χρόνων κάθειρξης στη 46χρονη πολιτικό, που φέρεται να δωροδοκήθηκε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2006. Έχασε και τις δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλός της, ο κ. Καστίγιο, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η Κέικο Φουχιμόρι περιορίζεται στο 49,87%.

Ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος του Περού κανονικά θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 28η Ιουλίου.