ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Με επιτυχία η δοκιμή εφαρμογής της 4μερης εβδομάδας εργασίας

Pixabay

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πείραμα της Ισλανδίας για την εφαρμογή της 4ημερης εβδομάδας εργασίας και του μειωμένου χρόνου εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.

Περισσότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα που μείωσε την εβδομάδα εργασίας σε 35-36 ώρες χωρίς μείωση των συνολικών αποδοχών.

Η από κοινού ανάλυση think tank της Ισλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2019 και περιελάμβαναν περισσότερα από 2.500 άτομα, αύξησαν την παραγωγικότητα και την ευημερία και οδήγησαν σε μόνιμες αλλαγές. Τα συνδικάτα της Ισλανδίας, που διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση μετά από πίεση που δέχθηκαν από τα συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Οι εργαζόμενοι που μετείχαν στο πείραμα ήταν μείγμα από εννέα έως πέντε υπαλλήλους καθώς και εργαζόμενοι με μη σταθερή βάρδια. Οι χώροι εργασίας που κάλυψε το πείραμα ήταν γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι, και κοινωνικές υπηρεσίες.

Η κοινή ανάλυση, που διεξήχθη από τα think tank Autonomy στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση Αειφορίας και Δημοκρατίας (Alda) στην Ισλανδία, διαπίστωσε ότι η ευημερία των εργαζομένων που συμμετείχαν βελτιώθηκε δραματικά σε μια σειρά από δείκτες.

Τα επίπεδα άγχους και η εξουθένωσης, η υγεία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλες σχεδόν τις ομάδες.

Η παραγωγικότητα, λένε οι ερευνητές, και η παροχή υπηρεσιών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκαν στην πλειονότητα των χώρων εργασίας . « Ο οδικός χάρτης για λιγότερες ώρες εργασίας στην Ισλανδία μας δείχνει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να δουλεύουμε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και ότι είναι δυνατή και η προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ως αποτέλεσμα των νέων συμφωνιών που συνήφθησαν το 2019-2021 μετά τη λήξη των δοκιμών, το 86 % του συνόλου του εργατικού πληθυσμού της Ισλανδίας είτε έχει μειωμένες ώρες είτε έχουν πετύχει ένα βαθμό ευελιξίας για μείωση ωρών.

Οι δοκιμές σχεδιάστηκαν για να είναι ουδέτερες ως προς τα έσοδα τόσο για το δημοτικό συμβούλιο όσο και για την κυβέρνηση που τις διοργάνωσε. Ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας της Autonomy, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια πιο σύντομη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα είναι μια τεράστια επιτυχία. Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος να πρωτοπορήσει σε μικρότερη εβδομάδας εργασίας – και μπορούν να αντληθούν διδάγματα για άλλες κυβερνήσεις.»

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας βρίσκει υποστήριξη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 45 βουλευτές από διαφoρετικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, SNP, Plaid Cymru, του SDLP και του Πράσινου Κόμματος υπέγραψαν πρόταση, με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση να συστήσει μια επιτροπή για να εξετάσει την πρόταση για 4ημερη εβδομάδα εργασίας. Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους από τη Survation διαπίστωσε ότι το 63% του κοινού υποστηρίζει την ιδέα μιας τετραήμερης εβδομάδας χωρίς απώλεια αμοιβής, ενώ μόνο το 12% αντιτίθεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης