ΚΟΣΜΟΣ

Η Λευκορωσία αφήνει «παράτυπους» μετανάστες να περνούν στη Λιθουανία - Έντονη καταδίκη από ΕΕ

Η Λευκορωσία αφήνει «παράτυπους» μετανάστες να περνούν στη Λιθουανία - Έντονη καταδίκη από ΕΕ
AP Photo/Mindaugas Kulbis

«Mε μια φωνή», καταδικάζει η ΕΕ την απόφαση της Λευκορωσίας να επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στη Λιθουανία σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

Η λιθουανική κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά της, καθώς η ροή των - κυρίως Ιρακινών - μεταναστών από τη Λευκορωσία έφθασε τους 150 την ημέρα κατά μέσον όρο.

Πρόκειται για μέσο όρο υψηλότερο από αυτόν των μεταναστών που υποδεχόταν σε ετήσια βάση το Βίλνιους τα προηγούμενα τρία χρόνια.

«Οι συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λένε καθαρά ότι (...) οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν την παράτυπη μετανάστευση για να προσπαθήσουν να πιέσουν την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας», ανέφερε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους με τον λιθουανό πρόεδρο, τον Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Η ΕΕ, δυνατά και με μια φωνή, καταδικάζει την πίεση (που ασκείται) με τη χρησιμοποίηση των μεταναστών. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «είναι προσωπική μου επιθυμία να διαβεβαιώσω τη Λιθουανία για την αλληλεγγύη των κρατών μελών».

Ο Σαρλ Μισέλ συμπλήρωσε ότι θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ιράκ την επόμενη εβδομάδα για τον επαναπατρισμό τον Ιρακινών.

Το τετραήμερο από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας, μήκους 679 χιλιομέτρων, πέρασαν 560 μετανάστες. Συνολικά φέτος τα έχουν περάσει τουλάχιστον 1.232.

«Είναι πολύ περίπλοκο να επικοινωνήσουμε με το καθεστώς τη νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίζουμε και το οποίο στέλνει τους μετανάστες όχι κατά λάθος ή από αμέλεια, αλλά επίτηδες - τους χρησιμοποιεί σαν πολιτικό εργαλείο», είπε ο κ. Ναουσέντα.

Ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την 26η Μαΐου ότι η χώρα του δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες να περνούν τα δυτικά σύνορα της χώρας του για να μπουν στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες μετά την αναχαίτιση και τον εξαναγκασμό επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου συνελήφθη λευκορώσος δημοσιογράφος και αντιφρονών.

«Πιάναμε κοπάδια μετανάστες εδώ - τώρα, ξεχάστε το, θα τους πιάνετε εσείς», είπε.

Ο Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκε ότι θα αναπτυχθούν στη Λιθουανία περισσότερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για να συμβάλλουν στη φύλαξη των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Η λιθουανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κατασκευαστεί χώρος με σκηνές για την υποδοχή 1.000 ανθρώπων προσωρινά και ζήτησε από όλους τους δήμους να προτείνουν χώρους για να μετατραπούν σε κέντρα υποδοχής.