ΚΟΣΜΟΣ

Δημιουργήθηκε ο πρώτος προσωρινός, βιοδιασπώμενος και ασύρματος βηματοδότης καρδιάς

Δημιουργήθηκε ο πρώτος προσωρινός, βιοδιασπώμενος και ασύρματος βηματοδότης καρδιάς
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα προσωρινό εμφυτεύσιμο και ασύρματο βηματοδότη καρδιάς, ο οποίος δουλεύει χωρίς καλώδια ή μπαταρία και απορροφάται πλήρως από το σώμα μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ζυγίζει λιγότερο από μισό γραμμάριο και έχει πάχος μόλις 250 εκατομμυριοστά του μέτρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζον Ρότζερς και Ρίσι Αρόρα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", ανέπτυξαν ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ βηματοδότη, που διευκολύνει τον μετεγχειρητικό έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς.

Η μικροσκοπική συσκευή, η οποία προς το παρόν έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διάφορα ζώα (τρωκτικά, κουνέλια και σκύλους), μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν κάνει καρδιοχειρουργική επέμβαση ή έχουν πάθει έμφραγμα και χρειάζονται μια προσωρινή υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς τους, καθώς επίσης όσους περιμένουν να αποκτήσουν ένα μόνιμο βηματοδότη.

Έως σήμερα, οι προσωρινοί βηματοδότες -οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διαστήματα από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες- έχουν συνδέσεις που εισάγονται μέσω του δέρματος και διασυνδέονται με εξωτερική συσκευή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και περιορίζει τις κινήσεις του ασθενούς. Επιπλέον, όταν ο βηματοδότης δεν χρειάζεται πια και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, η αφαίρεση της εμφυτευμένης συσκευής ενέχει κινδύνους βλάβης του ιστού της καρδιάς.

Η νέα συσκευή ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς, καθώς δεν απαιτεί καλώδια, ούτε καν μπαταρία, ενώ βιοδιασπάται χωρίς πρόβλημα -σε χρονικό διάστημα πέντε έως επτά εβδομάδων- μέσα στο σώμα μετά τη λήξη της λειτουργίας της, χωρίς συνεπώς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή του.

Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια ασύρματα και αποτελείται από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία επίσης είναι εύκαμπτα, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να προσαρμόζεται καλά στην επιφάνεια της καρδιάς. Η συσκευή αντλεί ασύρματα ενέργεια από μια εξωτερική κεραία που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία (Near-Field Communication) που χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Με τον τρόπο αυτό, καθίστανται περιττές οι μπαταρίες και τα σύρματα.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, με περαιτέρω βελτίωση, ο νέος βιοδιασπώμενος βηματοδότης θα μπορεί να εμφυτεύεται μέσω φλέβας του ποδιού ή του χεριού. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει το 2018 την πρώτη στον κόσμο βιο-απορροφώμενη ηλεκτρονική συσκευή, ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που επιταχύνει την αναγέννηση των νεύρων.