ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Μέρκελ και Ντράγκι ζητούν επαγρύπνηση

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού εκφράζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συμφώνησαν πως πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοσή της.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ανησυχία της για την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ο οποίος κάλεσε σε επαγρύπνηση δεδομένου όπως είπε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει». Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα, αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου για την Covid-19.

Μέρκελ: Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών εξαιτίας της παραλλαγής

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα αυτή παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ.

Εξάλλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «success story», την εφαμοργή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ. Τόνισε όμως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη συντονισμού έναντι των νέων παραλλαγών του ιού και για το «τί μέλλει γενέσθαι» με τα εμβόλια τα οποία δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΜΑ.

«Ζητήσαμε από την Επιτροπή να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο και να υποβάλει προτάσεις που να μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

Ντράγκι: «Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση»

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού αναφέρθηκε στο τέλος της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν την αφήσαμε ακόμη πίσω μας, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα, προσοχή και επαγρύπνηση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται διαγνωστικά τεστ και να εντοπίζονται οι νέες παραλλαγές, αλλά και να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.

Σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε ότι «στην Μεγάλη Βρετανία προκαλεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη» και πως «η Ιταλία, τον Σεπτέμβριο, δεν θέλει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με το περασμένο Φθινόπωρο».

Όσο για τα εμβόλια, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik δεν κατάφερε να πετύχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ότι το κινεζικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, πρότεινε την ενίσχυση και την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων με σημείο αναφοράς την αντίστοιχη αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, τόνισε πως «σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, όσα ζήτησε η Ιταλία έγιναν δεκτά, αν και «ο στόχος δεν ήταν η συμφωνία για τις μετεγκαταστάσεις, η οποία, στην φάση αυτή, είναι κάτι πρώιμο».

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής η παραλλαγή Δέλτα

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν πως πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοσή της και κάλεσαν σε επαγρύπνιση και συντονισμό στην προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρότερη απάντηση στην πανδημία.

Όπως επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid 19 «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών».

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν ότι τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να ανοίξουν ξανά με προσοχή, ενώ επαίνεσαν την υιοθέτηση του πιστοποιητικού COVID-19 πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, με πολλούς να ζητούν τη συνεκτική εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ένωση.

Όπως τονίζουν «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή», σημειώνεται.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.

Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εξέπεμψε χθες, Τετάρτη, σήμα κινδύνου, εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα κυριαρχήσει ανά την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου με «όχημα» τους νέους. Ήδη «καλπάζει» σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη Γαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις σε Γερμανία και Πορτογαλία.

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά το ECDC.

Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής -που είναι 40% με 60% πιο μεταδοτική από την 'Αλφα σύμφωνα με το ECDC- το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Στο εργαστήριο ή στην πραγματική ζωή, οι μελέτες συγκλίνουν σε ένα σημείο: Η λήψη μόνο μίας δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο» προειδοποιεί το ECDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης