Λευκορωσία: Σε κατ'οίκον περιορισμό ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του
Οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κατ'οίκον περιορισμό τον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς, όπως και την σύντροφό του την Ρωσίδα πολίτη Σοφία Σαπέγκα.
Ο Προτασέβιτς και η Σαπέγκα είχαν συλληφθεί στις 23 Μαΐου αφότου οι λευκορωσικές αρχές εξανάγκασαν σε προσγείωση στο Μινσκ αεροπλάνο της Ryanair.
Ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος μεταφέρθηκε από εγκαταστάσεις κράτησης σε νοικιασμένο διαμέρισμα στο Μινσκ, όπως και η Σαπέγκα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πατέρας του Ντμίτρι Προτασέβιτς στο BBC, ο οποίος σημείωσε ότι οι λευκορωσικές αρχές δεν παρέχουν προς το παρόν καμία ενημέρωση στην οικογένεια.
Ο πατριός της Σαπέγκα, ο Σεργκέι Ντούντιτς, δήλωσε παράλληλα στο BBC ότι η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τους γονείς της και ότι τώρα βρίσκεται μόνη της σε νοικιασμένο διαμέρισμα στο Μινσκ.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την είδηση αυτή.
Η δράση του Προτάσεβιτς
Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης στο κανάλι NEXTΑ στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Telegram, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.
Τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.
Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του.
Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.
Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιτηρώντας την επιβολή του νόμου.
Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.
Το 2012 είχε συλληφθεί ως διαχειριστής αντιπολιτευόμενων ομάδων στα κοινωνικά μέσα. Τότε ήταν μέλος του «Νέου Μετώπου» (Young Front), μιας κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που διοργάνωνε διαμαρτυρίες κατά του Λουκασένκο.
Επιπλέον αγωνιζόταν για την εξάπλωση της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας, αντί των ρωσικών.
Το 2013-2014 πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στο Μαϊντάν το Κίεβο ενώ έχει καταγραφεί σε φωτογραφία να συμμετέχει σε καταστροφή του αγάλματος του Λένιν φέροντας επάνω του την λευκορωσική σημαία.
Ο Πρωτάσεβιτς έχει και νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο. Είναι οπαδός του αποσπάσματος Pahonia4, μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει πολεμήσει παράλληλα με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά τον Μαϊντάν.
Η ομάδα περιγράφει τον εαυτό της ως «μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά τους Λευκορώσους εθελοντές στην Ουκρανία».
Πόσο κινδυνεύει;
Σύμφωνα με το κύριο δίκτυο ασφαλείας της Λευκορωσίας, την K.G.B., το όνομα του δημοσιογράφου βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατών της χώρας.
Αν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τρομοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική ποινή.
Οι κατηγορίες για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους φέρουν ποινή φυλάκισης άνω των 12 ετών.