ΚΟΣΜΟΣ

14 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε εξαιρετικά φτωχές γειτονιές

Η εικόνα είναι από τη Βραζιλία, ωστόσο σδεν διαφέρει και πολύ από τις φτωχειές γειτονιές της Αμερικής REUTERS/ UESLEI MARCELINO

Σχεδόν 14 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε εξαιρετικά φτωχές γειτονιές, περισσότεροι από τους διπλάσιους από ότι το 2000, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η οικονομική ύφεση στις αρχές του 2000, της οποίας επακόλουθο ήταν η αργή ανάπτυξη θέσεων εργασίας και στη συνέχεια η Μεγάλη Ύφεση, εκτόξευσε το επίπεδο της φτώχειας. Η αυξανόμενη συγκέντρωση της φτώχειας συνδέεται στενά με την διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής στέγασης, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Brookings.

Το 2000, υπήρχαν περίπου 2000 σημεία απογραφής με συγκεντρωμένα επίπεδα φτώχειας, όπου το 40% και παραπάνω των κατοίκων ήταν φτωχοί. Την περίοδο μεταξύ του 2010 και του 2014, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε σε σχεδόν 4.200.

Η φτώχεια συχνά συγκεντρώνεται σε γειτονιές με δημόσια διαμερίσματα ή εργατικές κατοικίες. Ακόμα, μπορεί να συμβεί όταν οικογένειες με μεσαία εισοδήματα μετακομίσουν, αφήνοντας πίσω τους τη φτώχεια.

Οι γειτονιές της εργατικής τάξης μπορούν να μετατραπούν σε φτωχές γειτονιές, εάν η τοπική οικονομία μεταφερθεί αλλού και οι κάτοικοι χάσουν τις δουλειές τους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνουν ότι οι ευκαιρίες που έχει κάποιος για να ξεχωρίσει στην Αμερική, εξαρτώνται από το μέρος όπου μεγάλωσε. Για παράδειγμα, μικρά παιδιά που μετακόμισαν σε καλύτερες γειτονιές, είχαν μεγαλύτερα εισοδήματα ως νεαροί ενήλικες. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα αγόρια.

Οι γειτονιές των προαστίων έπεσαν σε βαθιά φτώχεια σε πάνω από το διπλάσιο επίπεδο των πόλεων, σύμφωνα με το Brookings. Σχεδόν ο τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων ζούσαν σε φτώχεια στα προάστια, την περίοδο 2010-14, από ότι το 2000. Επιπλέον, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός γειτονιών των προαστίων, είναι στο όριο της ακραίας φτώχειας.

Οι Αμερικανοί με χαμηλά εισοδήματα μετακομίζουν στα προάστια τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας εργασία στην κατασκευή, το εμπόριο και τα εστιατόρια, που έχουν μεταφερθεί εκεί. Αλλά στα προάστια παρατηρείται έλλειψη στις μεταφορές, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την οικονομική στέγαση. Όσοι χάνουν τη δουλειά τους, “κολλάνε” στην φτώχεια.

Οι μαύροι και οι Ισπανόφωνοι είναι περισσότερο πιθανό να ζουν σε γειτονιές όπου παρατηρείται μεγάλη φτώχεια, από ότι οι λευκοί, σύμφωνα με την έρευνα. Οι λευκοί αντιστοιχούν στο 44% των φτωχών του έθνους, αλλά μόλις στο 18% των φτωχών που ζουν σε συνθήκες συγκεντρωτικής φτώχειας.

Οι φτωχοί μαύροι έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν σε εξαιρετικά φτωχές γειτονιές από τους λευκούς, ενώ οι Ισπανόφωνοι τριπλάσιες.

14 million Americans live in extremely poor neighborhoods

by Tami Luhby @Luhby

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης