ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου: Χρονοτριβεί η Τουρκία για την απόσυρση από τη Λιβύη

Διάσκεψη Βερολίνου: Χρονοτριβεί η Τουρκία για την απόσυρση από τη Λιβύη
Χάικο Μάας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Διάσκεψη του Βερολίνου AP Photo/Michael Sohn, pool

Τη θέση ότι τα στελέχη των τακτικών δυνάμεών της, αλλά και των μισθοφόρων που ασχολούνται με την εκπαίδευση των λιβυκών δυνάμεων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά προέβαλε η Τουρκία διά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή 17 χωρών και ζητούμενο την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών την 24η Δεκεμβρίου.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς πολλές από τις αποφάσεις της προηγούμενης Διάσκεψης δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο στόχος σήμερα ήταν να στρέψουμε το βλέμμα προς τα εμπρός και στα βήματα που είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η σταθερότητα».

Ως κομβικής σημασίας ζητήματα για την περαιτέρω πρόοδο περιέγραψε τη διεξαγωγή εκλογών και την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Επί του τελευταίου δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις έως ότου αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις από το λιβυκό έδαφος.

Πάντως, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση η απόσυρση θα γινει σταδιακά, επισημαίνοντας πως Τουρκία και Ρωσία κατανοούν ότι η απομάκρυνση των δυνάμεων πρέπει να γίνει σταδιακά και ισορροπημένα.

Μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπάρχει η συνεννόηση ότι όταν αρχίσει η απόσυρση δυνάμεων, δεν θα γίνει σε μια νύχτα, θα πρόκειται για μια διαδικασία βήμα-βήμα και είναι σημαντικό να γίνει με ισορροπημένο τρόπο, δήλωσε ο Χάικο Μάας.

«Δεν θέλουμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μία πλευρά αποσύρει τους μισθοφόρους πολύ γρήγορα, ενώ παραμένουν οι μισθοφόροι της άλλης πλευράς. Αυτό θα προκαλούσε ανισορροπία» δήλωσε ο Χάικο Μάας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά με εγγυήσεις που θα μπορούσε να δώσει η διεθνής κοινότητα για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγύηση άλλη από τη δέσμευση ότι θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φύγουν από τη Λιβύη και οι τελευταίες δυνάμεις και ο τελευταίος μισθοφόρος, ανεξαρτήτως του από ποια χώρα προέρχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στη σημερινή Διάσκεψη, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί τον Ιανουάριο του 2020, συμμετέχει και η Λιβύη και τόνισε ότι ο λαός της χώρας της είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στη συνάντηση.

«Είναι καιρός για πράξεις, γιατί έχουμε ακούσει πολλά» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην απόσυρση δυνάμεων που ελέγχονται από άλλες χώρες, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των μισθοφόρων.

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η απόσυρση των μισθοφόρων από τις δύο πλευρές» ανέφερε και έκανε λόγο για εξέλιξη, η οποία θα ενισχύσει την πίστη στη διαδικασία και θα ενθαρρύνει και περισσότερα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, η Νάιλα Μανγκούς δήλωσε ότι αποτελούν τον δρόμο της Λιβύης προς τη δημοκρατία και προς τον σχηματισμό νόμιμης κυβέρνησης. Απέδωσε δε τα προβλήματα της χώρας της σε μια σειρά αποτυχιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ο Χάικο Μάας δεν θέλησε να αναφερθεί σε πιθανό αποτέλεσμα, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να έχουν όλοι οι Λίβυοι το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και να υπάρξει ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία.

Και για την ίδια την κυβέρνηση της Λιβύης θα είναι σημαντικό να έχει τη νομιμότητα που απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να σταλεί και ένα μήνυμα προς τον έξω κόσμο, πρόσθεσε ο κ. Μάας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί και ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία θα της επιτρέψει να εργαστεί τα επόμενα χρόνια και να αναγνωρίζεται διεθνώς.

AP Photo/Michael Sohn, pool

Στο ίδιο πνεύμα, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι Ντι Κάρλο χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως είπε, ανταποκρίνονται στην επιθυμία των Λίβυων και ζήτησε πλήρη και ισότιμη συμμετοχή σε αυτές των γυναικών και των νέων.

«Οι εκλογές αποτελούν σημαντική πτυχή στην προσπάθεια ανάκτησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των Λίβυων, επισήμανε και υπογράμμισε με τη σειρά της την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και την τήρηση του εμπάργκο όπλων.