Τουρισμός: Νέο «ραντεβού» της Ελλάδας με την αναθεωρημένη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας
Ανανεώθηκε:
Στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η Ελλάδα, αφού το προηγούμενο διάστημα καμία χώρα δεν αναβαθμίστηκε σε πράσινη.
Παρόλο που είχαν υπάρξει ελπίδες ότι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή νησιά διακοπών, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, θα προστεθούν στην πράσινη λίστα, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Πότε είναι η επόμενη ταξιδιωτική αναθεώρηση
Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης ταξιδιωτικής αναθεώρησης, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτή γίνεται κάθε τρεις εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου, με τις αλλαγές να ισχύουν από το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί λίγο αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα
Από τα μέσα Μαΐου στην Ελλάδα τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Την Πέμπτη 17 Ιουνίου η χώρα κατέγραψε 512 νέες λοιμώξεις - πολύ κάτω από τις 10.809 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου το 28% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα δήλωσε ότι ελπίζει πως η χώρα θα προστεθεί σύντομα στον πράσινο κατάλογο - και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά την επόμενη ταξιδιωτική αναθεώρηση.
Ωστόσο, είναι πιθανόν η κυβέρνηση να καθυστερήσει περαιτέρω ένα γενικό «ξεκλείδωμα» για ταξιδιωτικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ και ο γραμματέας μεταφορών, Γκράντ Σαπς, θεωρείται ότι είναι μεταξύ των υπουργών που πιέζουν για ταχύτερο άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών.
Απέναντί τους βρίσκονται οι Ματ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας και ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ.
Πώς λειτουργεί το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τα ταξίδια
Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα
- Το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας που έχει εμβολιαστεί
- Το ποσοστό μόλυνσης
- Ο επιπολασμός των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία
- Η πρόσβαση της χώρας σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα
Οι κανόνες και η σήμανση
Πράσινο: οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την ίδια ή πριν από τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο - αλλά δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή.
Πορτοκαλί: οι πολίτες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για μια περίοδο 10 ημερών και να κάνουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα. Θα υπάρχει η επιλογή να γίνει ένα επιπλέον τεστ την 5η ημέρα, ώστε να τερματιστεί η καραντίνα.
Κόκκινο: οι πολίτες υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για τις χώρες της κόκκινης λίστας που περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας, τεστ πριν από την αναχώρηση και υποχρεωτικά PCR τεστ τη δεύτερη και όγδοη ημέρα. Τα PCR τεστ πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω ενός από τους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση παρόχους.