ΚΟΣΜΟΣ

Απέκλεισε οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών

Απέκλεισε οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών
(AP Photo/Craig Ruttle)

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι απέκλεισε, σε δήλωσή του, οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Μάλκι κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει καν σκέψη αυτήν τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία» και πρόσθεσε:

«Έχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία».

Ο Παλαιστίνος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι δήλωσε ότι αυτή η διευκρίνιση δόθηκε πολλές φορές στον Τύπο εδώ στην Ελλάδα, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στην πρεσβεία, και επανέλαβε ότι η Παλαιστίνη τηρεί το Διεθνές Δίκαιο χωρίς εξαίρεση και το Δίκαιο της Θάλασσας «UNCLOS» (το οποίο, όπως σημειώνει, «συνυπογράψαμε το 2015 παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις του Ισραήλ στην κυριαρχία της γης και της θάλασσας μας»).

Ο πρέσβης Τουμπάσι συμπλήρωσε ότι:

«Επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα αμοιβαία συμφέροντά μας για τη διαφύλαξη της Ειρήνης, της Ευημερίας και της Ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους».

Σχέδιο του Γιαϊτζί η πρόταση για συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστινίων

Πρόσφατα, στον τουρκικό Τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που προωθούσαν μία συμφωνία της Τουρκίας με τους Παλαιστίνιους για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο στο πρότυπο του τουρκολυβικού μνημονίου.

Το σχέδιο είναι εμπνεύσεως του γνωστού υποναυάρχου ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των εμπνευστών επίσης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με τη θεωρία του Γιαϊτζί, την οποία παρουσιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, το παραλιακό μέτωπο της Τουρκίας από το ύψος περίπου της Μαρμαρίδας, βόρεια της Ρόδου, μέχρι τα δυτικά του Φετχιγιέ συναντά σε ευθεία γραμμή την παραλία της Λωρίδας της Γάζας. Ο ίδιος τοποθετεί το όριο της τουρκικής με την παλαιστινιακή ΑΟΖ νότια της Κύπρου.

Στη συνέχεια, προχωρώντας ανατολικά, το τουρκικό παραλιακό μέτωπο συναντά, σύμφωνα με τον ίδιο της ακτές του Ισραήλ, με το οποίο η απόστρατος υποναύαρχος είχε προτείνει προ καιρού να υπογραφεί συμφωνία για την ΑΟΖ, παρακάμπτοντάς την Κύπρο.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, που δημοσιεύει η Yeni Safak, ο Γιαϊτζί «εξαφανίζει» από τον χάρτη την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου, του Καστελόριζου και της Κύπρου. «Κόβει» επίσης τμήμα της ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Δεδομένου ότι η Παλαιστίνη δεν είναι μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με κράτη-μέλη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί επικαλείται την παράνομη συμφωνία του 2011 για την ΑΟΖ με τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία αυτή έχει ισχύ. Υποστηρίζει ακόμη ότι «αφού η Παλαιστίνη μπορεί να είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med Gas Forum), μπορεί να υπογράψει και με εμάς συμφωνία».

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα ο Γιαϊτζί ανέφερε στις 17 Μαΐου: «Όταν εμείς λέγαμε ότι είμαστε γείτονες με Ισραήλ, λέγαμε επίσης ότι είμαστε γείτονες και με την Παλαιστίνη. Το πλεονέκτημα αυτής της γειτνίασης πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Μπορεί να γίνει συμφωνία με την Παλαιστίνη; Μπορεί να γίνει. Ο τόπος όπου η Τουρκία θα συνάψει συμφωνία οριοθέτησης είναι στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ίδιος σχολιάζε ότι η δυαρχία στην Παλαιστίνη, με την εξουσία να είναι μοιρασμένη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, ενισχύει τη θέση του Ισραήλ. Έτσι, προτείνει να ορίσουν οι Παλαιστίνιοι ως διαμεσολαβητή την Τουρκία, «του ισχυρότερου», όπως λέει, «υπερασπιστή του αγώνα της Παλαιστίνης».