ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Συνεχίζονται οι συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών

AP Photo/Miguel Andres

Συνεχίζει να εντείνεται η πολιτική κρίση στη Νικαράγουα καθώς λίγους μήνες πριν την εκλογές ο νυν πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα «καθαρίζει» το πολιτικό τοπίο συλλαμβάνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους

Η επίθεση της κυβέρνησης Ορτέγα κατά των αντιπολιτευομένων στη Νικαράγουα συνεχίσθηκε χθες, Δευτέρα, με τη σύλληψη της πρώην πρώτης κυρίας Μαρία Φερνάντα Φλόρες και του δημοσιογράφου Μιγκέλ Μεντόσα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Με τις συλλήψεις αυτές αυξήθηκε σε 19 ο αριθμός των αντιπολιτευομένων που έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων πέντε υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές.

Όλοι έχουν συλληφθεί βάσει ενός νόμου που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και επιτρέπει να διώκονται αυτοί που, κατά την άποψη της κυβέρνησης, διαπράττουν πράξεις, οι οποίες «πλήττουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία» της χώρας, και παρακινούν σε «εξωτερική επέμβαση».

Η Μαρία Φερνάντα Φλόρες, σύζυγος του πρώην προέδρου της Νικαράγουας Αρνόλντο Αλεμάν (1997-2002) και πρώην βουλευτής (2017-2020), «παραμένει υπό κράτηση» στην κατοικία της, ανέφερε σε ανακοίνωση η αστυνομία.

Η Φλόρες είχε χάσει την έδρα της στο πλαίσιο μιας διένεξης σχετικά με την ηγεσία του δεξιού Φιλελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος (PLC), του οποίου είναι μέλος.

Ο σύζυγός της, ο Αρνόλντο Αλεμάν, είχε καταδικασθεί το 2003 σε κάθειρξη 20 ετών για υπεξαίρεση περίπου 100 εκατ. δολαρίων από τα δημόσια ταμεία της Νικαράγουας, πριν αθωωθεί από τη δικαιοσύνη και αφεθεί ελεύθερος το 2009.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει πληροφορίες για την κατάστασή του σήμερα.

Ο Μιγκέλ Μεντόσα, που συνελήφθη χθες, Δευτέρα, είναι από την πλευρά του ένας αθλητικός δημοσιογράφος που επικρίνει την κυβέρνηση.

Αστυνομικές έφοδοι

Ο τελευταίος υποψήφιος για την προεδρία, που τέθηκε υπό κράτηση, είναι ο δημοσιογράφος Μιγκέλ Μόρα, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής.

Πριν απ' αυτόν είχαν συλληφθεί η δημοσιογράφος Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτα Τσαμόρο (1990-1996), ο πρώην διπλωμάτης Αρτούρο Κρους, ο πολιτειολόγος Φελίξ Μαραντιάγα και ο οικονομολόγος Χουάν Σεμπάστιαν Τσαμόρο, στο πλαίσιο μιας επίθεσης κατά της αντιπολίτευσης που άρχισε στις 2 Ιουνίου.

Η Κριστιάνα Τσαρμόρο κατηγορείται για ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονταν από το ίδρυμα του οποίου προεδρεύει και το οποίο φέρει το όνομα της μητέρας της.

Ο αδελφός της Κριστιάνα, ο δημοσιογράφος Κάρλος Φερνάντο Τσαρμόρο, διευθυντής μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια έφοδο της αστυνομίας στην κατοικία του την περασμένη νύκτα.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, πρώην αντάρτης που κυβέρνησε από το 1979 έως το 1990, πριν ηττηθεί στις κάλπες από την Βιολέτα Τσαμόρο, επέστρεψε στην εξουσία το 2007 με το Μέτωπο των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN).

Επανεξελέγη δύο φορές το 2011 και το 2016 χάρη σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση που του επέτρεψε να διεκδικήσει νέες θητείες. Ηλικίας 75 ετών, μπορεί να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα κατηγορείται από την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα ότι κυβερνά με αυταρχικό τρόπο, μετά τη βίαιη καταστολή, το 2018, διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής του, που στοίχισε τη ζωή σε 328 ανθρώπους ενώ χιλιάδες εξορίσθηκαν, σύμφωνα με οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ανακαλούν τους πρεσβευτές τους Αργεντινή - Μεξικό

Μετά τις εξελίξεις, Αργεντινή και Μεξικό ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και του Μεξικού εξέφρασαν «ανησυχία» για τις συλλήψεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και επιχειρηματιών. Οι δύο Κυβερνήσεις «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Νικαράγουα» και συνεχίζουν να «τάσσονται υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων και αστικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, Μεξικό και Αργεντινή απείχαν σε ψηφοφορία στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για την κατάσταση στη Νικαράγουα. Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις των δύο χωρών εξήγησαν πως δίσταζαν να προσυπογράψουν ένα κείμενο που κατ` αυτές αποτελούσε επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της κεντρικής Αμερικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης