ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Περαιτέρω χαλάρωση του lockdown «βλέπει» ο υπουργός Υγείας

Κορωνοϊός - Βρετανία: Περαιτέρω χαλάρωση του lockdown «βλέπει» ο υπουργός Υγείας
AP/Frank Augstein

Ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως τα δεδομένα για την Covid-19 φαίνονται ενθαρρυντικά και αυτή τη στιγή δείχνουν πως το λοκντάουν της Αγγλίας μπορεί να τερματιστεί πλήρως στις 19 Ιουλίου, όπως σχεδιαζόταν, διότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων δεν οδηγεί σε θανάτους.

«Είμαστε σε πορεία για να ανοίξουμε στις 19 Ιουλίου και θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά και θα δούμε τα δεδομένα ιδιαίτερα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Χάνκοκ μιλώντας στο ραδιοσταθμό του BBC.

«Θα έλεγα όμως ότι τα δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα περίπου, ήταν ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα βλέποντας τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν, ο οποίος παραμένει πολύ, πολύ χαμηλός και δείχνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί».

Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τον εμβολιασμό, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας στη Βρετανία, θα έχουν προσεχώς να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ενδεχόμενα: ή εμβολιάζομαι ή βρίσκομαι αντιμέτωπος με την απόλυση.

αυτόχρονα η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει αντίστοιχο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι στους οίκους ευγηρίας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι 52.000 και 151.000 αντίστοιχα. Ο κλάδος αντιδρά για την «αυταρχική» απόφαση της κυβέρνησης.

Η βρετανική κυβέρνηση περνάει νόμο τις επόμενες ημέρες, ο οποίος θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων στα σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων, δίνοντας ένα περιθώριο 16 εβδομάδων μέχρι να κάνουν το εμβόλιο. Ειδάλλως θα πρέπει είτε να φύγουν από την «πρώτη γραμμή», αλλάζοντας ρόλο είτε να απολυθούν από τον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται. Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι από τον νόμο θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 83,7% των υπαλλήλων φροντίδας στην Αγγλία έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά παραμένει ένα 16% (52.000 άτομα) που δεν έχει εμβολιαστεί. Πολλοί από αυτό το ποσοστό δεν εμβολιάζονται λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων, με επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι αυτό παρατηρείται συχνότερα μεταξύ εθνικών μειονοτήτων. Άλλοι φοβούνται πως δυνητικά ο εμβολιασμός θα τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας, με δημοφιλέστερη ανησυχία τον αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Η απόφαση ήρθε μετά από δημόσια διαβούλευση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, ενώ από αύριο η βρετανική κυβέρνηση θα ανοίξει αντίστοιχη διαβούλευση με στόχο να διευρύνει τον συγκεκριμένο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), παρά το γεγονός ότι παραμένει ανεμβολίαστο μόλις το 11% (151.000 άτομα) του προσωπικού του.