Δένδιας: Προσφυγή για την «κρατική αεροπειρατεία» Λουκασένκο εξετάζει η Ελλάδα
Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο «να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων» για την πειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair από το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου και εγκρίθηκε νέα δέσμη κυρώσεων.
«Δεν έχουμε ξεχάσει το ζήτημα της πειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair. Η Ελλάδα -καθώς το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βίλνιους- εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων» δήλωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Euronews.
Ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «δεν «είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας».
Και υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί «να δείξει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα».
Ερωτηθείς εάν εξαιτίας των κυρώσεων ο Αλεξάντερ Λουκασένκο θα μπορούσε να στραφεί περαιτέρω προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Δένδιας σημείωσε «ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω των αρχών της, λόγω των αξιών της, λόγω του DNA της- οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι φιλοσοφία» υπογράμμισε.
Νέες κυρώσεις - Στο στόχαστρο επιχειρηματίες
Ενώπιον της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων στη Λευκορωσία, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα, την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον 78 Λευκορώσων και οκτώ οντοτήτων.
Επιπλέον, ορίστηκαν επτά άτομα και μία οντότητα που υπόκεινται σε αυτόν τον νέο γύρο κυρώσεων σε σχέση με την κρατική αεροπειρατεία του καθεστώτος Λουκασένκο με την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλινιους στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, όπου και συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, σε μία πρωτοφανή κίνηση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών.
Το ζήτημα της Λευκορωσίας ήταν το υπ' αριθμόν ένα στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου και συναντήθηκαν με την εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια πριν εγκρίνουν το νέο πακέτο κυρώσεων.
Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι αρκετοί γνωστοί επιχειρηματίες που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς Λουκασένκο.
Οι νέες κυρώσεις στέλνουν συνεπώς ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στους υποστηρικτές του καθεστώτος ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον Αλεξάντερ Λουκασένκο επιφέρει σημαντικό κόστος.
Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες. Εκείνοι στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται.
Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών· δεν μπορούν να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω της επικράτειας της ΕΕ.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair «απαντώντας» στο πρωτοφανές περιστατικό κρατικής αεροπειρατείας με τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας, δηλαδή την απαγόρευση της υπερπτήρησης του εναέριου χώρου της ΕΕ και της πρόσβασης σε αεροδρόμια της ΕΕ σε κάθε είδους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας.
Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας για να ξεκινήσει έναν πραγματικό και χωρίς αποκλεισμούς εθνικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστολή.
Η ΕΕ έχει δηλώσει έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση μέσω σειράς μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Παράλληλα, είναι έτοιμη να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.
Κοινό μέτωπο ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά
«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία μας για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το Διεθνές Δίκαιο» στηΛευκορωσία τονίζουν με κοινή δήλωσή τους Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς.
«Σήμερα, έχουμε αναλάβει συντονισμένες κυρώσεις ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση της 23ης Μαΐου της πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών-μελών της ΕΕ και της πολιτικά υποκινούμενης σύλληψης του δημοσιογράφου Ρoμάν Πρoτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» σημειώνεται στη δήλωση.
«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας και είμαστε μαζί για να επιβάλουμε τίμημα στο καθεστώς για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων» υπογραμμίζεται.
«Είμαστε ενωμένοι ζητώντας από το καθεστώς να τερματίσει τις πρακτικές καταστολής εναντίον του λαού του. Είμαστε απογοητευμένοι που το καθεστώς επέλεξε να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τήρηση των δημοκρατικών αρχών και τη δέσμευση με τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε περαιτέρω ενωμένοι στην έκκλησή μας για το καθεστώς Λουκασένκο να συνεργαστεί πλήρως με διεθνείς έρευνες για τα γεγονότα της 23ης Μαΐου» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.
ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μόσχας και την αρχή ενός ολοκληρωμένου και γνήσιου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ.