ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Κυβερνητική κρίση - Παραίτηση ή προκήρυξη εκλογών τα δύο σενάρια

AP Photo/ Luis Vieira

Μία εβδομάδα προθεσμία προκειμένου είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει νέες εκλογές έχει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν καθως ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του, που διεξήχθη στο σουηδικό κοινοβούλιο.


Συνέπεια της μεταστροφής, την περασμένη εβδομάδα, του κόμματος της Αριστεράς, που έως εκείνη τη στιγμή στήριζε την κυβέρνηση, την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στήριξε η απόλυτη πλειοψηφία, 181 βουλευτές εκ των 349 συνολικά εδρών, έναντι 109 ψήφων κατά και 51 αποχών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Για να πέσει η κυβέρνηση, οι ψήφοι του πρώην κομμουνιστικού κόμματος ενώθηκαν με εκείνες της ακροδεξιάς των Δημοκρατών της Σουηδίας, όπως και της δεξιάς, του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών.

Έπειτα από ένδεκα άκαρπες προτάσεις δυσπιστίας στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας, ο Στέφαν Λεβέν, που έως σήμερα διακρινόταν για την ικανότητά του να επιβιώσει στις πολιτικές κρίσεις μετά την άφιξή του στην εξουσία το 2014, έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της χώρας που ανετράπη.

Ο Στέφαν Λεβέν έχει στη διάθεσή του μία εβδομάδα προκειμένου είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να παραιτηθεί.

Η διαμάχη ξέσπασε την Πέμπτη, όταν το κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Ο λόγος: ένα σχέδιο, ακόμη προκαταρκτικό, μεταρρύθμισης των ενοικίων. Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων στα ενοίκια για τις νεόδμητες κατοικίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης