ΚΟΣΜΟΣ

Τί σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Μιανμάρ

REUTERS/Ye Aung Thu/Pool

Αέρας αλλαγής πνέει από σήμερα σε μια από τις πιο καταπιεσμένες χώρες του κόσμου επί πέντε δεκαετίες.

Στη Βιρμανία ορκίστηκε πρόεδρος ο Χτιν Κιάο, υπό το φως της ανόδου του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στην εξουσία από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν μπορούσε να πάρει εκείνη τη θέση του προέδρου εξαιτίας συνταγματικού "φωτογραφικού" περιορισμού που απαγορεύει την ανάληψή της από πρόσωπα που έχουν συγγενείς άλλης υπηκοότητας (τα παιδιά της έχουν βρετανική).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1990 το κόμμα της κέρδισε τις εθνικές εκλογές, αλλά η χούντα αρνήθηκε να της παραδώσει την εξουσία.

Ο Χτιν Κιάο είναι ωστόσο ο πρώτος πρόεδρος από το 1962 ο οποίος δεν θα έχει σχέση με τον στρατό καθώς από το 2011 οι κληρονόμοι της χούντας υπό τον Τέιν Σέιν ξεκίνησαν τις μεταρρυθμίσεις αλλά δειλά - δειλά.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα το 2015 έφθασαν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ αυτή απέκτησε και το πρώτο της χρηματιστήριο.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι επέλεξε τον Χτιν Κιάο, έναν έμπιστο σε αυτήν πρώην οδηγό της, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η νέα νίκη όμως του κόμματος "Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία" τον περασμένο Νοέμβριο αποτελεί μια πλήρη και χωρίς προηγούμενο επανάσταση στην πολιτική σκηνή της Μιανμαρ.

Πηγή: REUTERS/Soe Zeya Tun

Μέχρι το 2011 η χώρα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ παρίας, που υφίστατο τις συνέπειες διεθνών κυρώσεων και της οποίας οι άνθρωποι δεν είχαν ελευθερία λόγου. Περισσότεροι από 2.000 πολιτικοί κρατούμενοι μαράζωναν στη φυλακή.

Η χώρα όμως τώρα βρίσκεται σε άνοδο. Εκεί που παλιότερα άνθρωποι φυλακίζονταν για κριτική που ασκούσαν στη χούντα, πλέον μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα ζωηρό σκηνικό μέσων ενημέρωσης και ανοιχτού διαλόγου για διάφορα ζητήματα.

Αλλά και η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται ραγδαίως με μια τηλεπικοινωνιακή "επανάσταση" να βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να αγγίξει το 8,4%, από 7,2% πέρυσι κυρίως λόγω των πλημμυρών.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών παρά τις προκλήσεις σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Η αυξημένη δε ζήτηση για εισαγώμενα προϊόντα που σχετίζονται με τις επενδύσεις έχουν διευρύνει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με ποσοστό γύρω στο 10%.

Στις δηλώσεις του σήμερα ο νέος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην προεκλογική δέσμευση της Σου Κι για την αλλαγή του συντάγματος του 2008, που αυξάνει τον παρεμβατικό ρόλο του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Αυτό αναμένεται να είναι και το πιο ευαίσθητο θέμα στη σχέση του κόμματος με τον στρατό, ο οποίος εξακολουθεί να διαθέτει το 25% των εδρών στο κοινοβούλιο, διατηρώντας έτσι το δικαίωμα βέτο σε κάθε αλλαγή στο Σύνταγμα η οποία και απαιτεί το 75% των ψήφων.

Το "κλειδί" για τον επιτυχημένο εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ, ωστόσο, κρύβεται λιγότερο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων με ταχύ τρόπο και περισσότερο στη δυνατότητα που θα επιδείξουν οι μεταρρυθμιστές στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Και το γεγονός ότι ο Κιάο δεν εκλαμβάνεται από τον στρατό ως "απειλή" θεωρείται σημαντικό ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμα:

Βιρμανία: Συντριπτική εκλογική νίκη για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης